TI TUSEN TAKK: Siv Mossleth (Sp) vil programfeste 10.000 nye hurtigladere.
TI TUSEN TAKK: Siv Mossleth (Sp) vil programfeste 10.000 nye hurtigladere.

Krever kraftig opptrapping:

Sp vil ha 10.000 nye hurtigladere

Muligheten til å hurtiglade elbiler i distriktene er altfor dårlig, mener Senterpartiet. Nå vil partiet programfeste et krav om å bygge 10.000 nye hurtigladere innen 2030.

Publisert

- Mange i distriktene velger diesel eller bensinbil i stedet for elbil, fordi det er for dårlige lademuligheter. Nå merker også byfolk på ferie i distrikts-Norge at det er dårlige lademuligheter, sier Siv Mossleth, som sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen for Senterpartiet på Stortinget.

Partiet vil ha en massiv opptrapping i byggingen av elbilladere rundt om i landet.

I forslag til partiprogram for neste periode foreslås det å bygge 10.000 nye hurtigladere innen 2030.

NAF har tidligere beregnet et behov for 5000 nye hurtigladere innen 2025, dersom myndighetene skal nå målsettingen om at elbilene skal utgjøre alt nybilsalg i 2025.

Mangler mulighet

De siste årene har antall elbiler økt enormt, men nettverket av elbilladere har ikke økt tilsvarende, og manglende mulighet til å lade elbilen merkes godt for ferierende nordmenn nå, mener Senterpartiet.

– Folk som bor i distriktene har merket dette i mange år. Senterpartiet vil gi folk i hele landet mulighet til å få elbilfordeler, da trengs det muligheter for lading i hele landet. Staten har et ansvar for å sikre det, sier Mossleth.

Må gjøres en jobb

Gjennom bred politisk innsats har Norge kommet langt i arbeidet med å kutte utslipp fra personbiler, men det må fortsatt gjøres en jobb for at folk i hele landet skal kunne benytte seg av elbil.

- Gjennoms kjøpsfordeler og bruksfordeler bruker staten store summer hvert år på å gi folk muligheten til å kjøpe elbil. Med utbygging av elbilladere i hele landet får folk i distriktene også mulighet til å kjøpe seg elbil, sier Siv Mossleth.