SLUTT MED SUBSIDIER: Håkan Samuelsson, toppsjef i Volvo Car, vil heller ha forbud.

Sjokkmelding om elbilstøtte:

Volvo-sjefen: – Forby bensin- og dieselbiler!

Volvo-sjefen Håkan Samuelsson mener bilindustrien ikke kan basere seg på støtteordninger.

Publisert

Under en konferanse organisert av den renommerte britiske avisen Financial Times, fikk toppsjefen for Volvo, Håkan Samuelsson, mange tilhørere til å spisse ører.

Han kom med forslaget om rett og slett å nedlegge forbud mot biler med forbrenningsmotor, altså biler som går på bensin eller diesel.

Ifølge Samuelsson vil et slikt forbud være mer effektivt enn dagens regime hvor man subsidierer elbiler for å øke salget.

Utslippssuksess

Svenske Vi Bilägare gjengir Samuelssons uttalelser fra konferansen og minner om at Volvo lenge har hatt høye gjennomsnittsutslipp i forhold til andre merker, siden de i hovedsak selger store og tunge biler – ikke minst SUV-er – med nettopp forbrenningsmotorer.

Imidlertid har Volvo det siste året kommet øverst på salgsstatistikken over ladbare biler.

Disse gir mye lavere utslippstall, ifølge offisielle data basert på WLTP-målingene, selv om enkelte eksperter mener ladehybridene har vesentlig høyere utslipp enn produsentene oppgir.

Uansett: Ladehybridene har hjulpet Volvo under utslippskravene til EU .

Det har til og med har gjort gjort det mulig for Volvo å selge utslippssertifikater til Ford, som på grunn av uheldige tekniske omstendigheter ikke klarer kravene på egen hånd i år. Slik kan Ford unngå å måtte betale hundretalls millioner i bøter til EU.

Autoritære virkemidler ?

Men nå foreslår altså Volvo-sjef Samuelsson ganske enkelt å droppe gulrøtter og gå for pisk.

– Forbrenningsmotorene er fortid, sa Samuelsson under Financial Times-konferansen.

–Ingen kan bygge opp fremgangsrike og lønnsomme aktiviteter gjennom å satse på støtteordninger. Selv om tidvise subsidieringer kan være til hjelp for å oppmuntre til at industrien utvikles i riktig retning, kan det være mer effektivt for regjeringer å sette en tydelig agenda mot en elektrisk drevet fremtid, mener Håkan Samuelsson.

– Vi er overbevist om at premium-segmentet kommer til å være fullstendig elektrisk på sikt, sier Volvo-sjefen før han legger til:

– Og vår ambisjon er å være ledende i det segmentet.