IKKE ALLTID UTEN FEIL: Selv Porscher må prøvekjøres, hvis de er gamle nok…

Kjøpte veteran-Porsche:

Sa nei til prøvekjøring – Porsche-kjøper tapte i retten

– Prøvekjør bilen, sa selgeren til kjøperen av en gammel Porsche sportsbil. Men kjøperen ville ikke. Og tapte i rettssak om erstatning.

Publisert Sist oppdatert

Når du kjøper bruktbil, bør du både sjekke den – og prøvekjøre den. Det sa også selgeren av en 31 år gammel Porsche sportsbil av typen 944 Turbo S til mannen som kom for å se på bilen.

– Prøvekjør bilen og ta den opp på bukk, sa selgeren.

Den sjeldne bilmodellen er ettertraktet blant entusiastene. Det skal bare være laget 1000 eksemplarer av den.

Bare så på

Denne bilen hadde ifølge annonsen gått i solfylte California, og skal både ha blitt kraftig utbedret og oppgradert. «Meget flott bil», skrev selgeren. Likevel altså en veteranbil med sine 31 år, som selgeren også ville selge uten garanti.

– Den selges som et prosjekt. Ring etter at kona har godkjent et slikt bilkjøp, skrev selgeren i annonsen.

Men mannen som dro hjemmefra i Bergen til selgeren i Sandefjord nøyde seg med å bare se på bilen, før han kjøpte den med en kontrakt hvor han blant annet fraskrev seg rettigheter i kjøpsloven.

Han hadde heller ikke med seg andre bilkyndige.

Forstår ikke

Bilen viste seg å ikke være slik kjøperen hadde håpet. Feil og mangler ble avdekket, og Porsche-verkstedet i Bergen verdsatte bilen til mellom 75-85.000 kroner.

Bergenseren kjøpte den for 200.000 kroner, og gikk dermed til tingretten med krav om å få tilbake 115.000 kroner. Men kjøperen møtte ingen forståelse da Vestfold tingrett behandlet konflikten.

– Det fremstår særlig vanskelig for retten å forstå hvorfor bilen ikke i det hele tatt ble prøvekjørt, skriver retten i sin dom, og fortsetter:

– Kjøpere av slike objekter må foreta egne undersøkelser og vurderinger, og om nødvendig innhente fagkyndighet.

Dyr advokat

Ikke bare tapte bergenseren i retten. Han må også ut med 156.000 kroner for selgerens saksomkostninger, og i tillegg dekke sine egne. Selgerens advokat tok 3000 kroner timen.

– Noe høyt, men innenfor det normale, skriver tingretten.