SKAL OPPLYSE: Kjøper du bruktbil, skal du få vite om den har vært kondemnert, ifølge et vedtak.
SKAL OPPLYSE: Kjøper du bruktbil, skal du få vite om den har vært kondemnert, ifølge et vedtak.

Kondemnert bil er «vesentlig mangel»:

Fikk ikke vite at bilen var vraket – får heve kjøpet

Dersom du ikke får vite at bruktbilen du kjøper har vært vraket, er det en vesentlig mangel, mener Forbrukerklageutvalget.

Publisert

Forbrukerklageutvalget, som blant annet behandler konflikter mellom bilselgere og bilkjøpere, har vedtatt at en mann fra Follo skal få heve kjøpet av en Mercedes personbil.

Årsaken er at selgeren, Økern Bilauksjon i Bærum, ikke fortalte at den seks år gamle bilen hadde vært vraket – eller kondemnert, som det heter på forsikringsspråket.

Follo-mannen kjøpte bilen for 230.000 kroner. Etter en stund ble det avdekket at bilen tidligere hadde hatt en større skade med en svært høy skadetakst. Den ble kondemnert, før den ble bygget opp igjen.

Det hører også med til historien at Statens vegvesen konkluderte med at reparasjonen som ble gjort ikke var godt nok utført, og at bilen måtte ytterligere utbedres.

– Vesentlig mangel

Forbrukerklageutvalget mener kondemnering er et sentralt forhold som kjøperen burde fått vite om.

– En slik manglende opplysning er en vesentlig mangel om et viktig og sentralt forhold ved bilens historikk, skriver utvalget i sitt vedtak.

Økern Bilauksjon må ta tilbake bilen fra kunden, og betale 230.000 kroner til han.

Bilauksjonsfirmaet er ikke enige i vedtaket. De understreket at de opplyste om at bilen hadde hatt en skade. De mener kunden dermed selv burde undersøkt bilens forhistorie nærmere.