STARTPROBLEMER: Volvo XC40 er en av mange elbiler med en rekke ulike barnesykdommer.

XC40 sliter med barnesykdommer:

Volvo «beklager på det sterkeste» til elbilkundene

Volvo XC40 føyer seg inn i rekken av nye elbiler med tildels alvorlige feil og problemer. Nå har Volvo valgt å sende ut en beklagelse.

Publisert Sist oppdatert

Inntrykket av at det går fort i svingene med flere av de nyeste og mest etterspurte elbilmodellene, underbygges av Volvo XC40. Problemene til konsernsøsken Polestar 2 og Volkswagen ID.3 er best kjent.

Men man skal ikke dykke så langt ned i ulike eier- og interessegrupper på nettet for å registrere at dette gjelder langt flere modeller som har kommet på markedet.

Noe skyldes opplagte brukerfeil. Noe skyldes manglende kunnskap om elbilenes iboende svakheter. Men for mye skyldes selve bilen.

Tar ansvar

Inntrykket av at de mest nysgjerrige og entusiastiske elbilkundene også er prøvekaniner for mange av elbilprodusentene, forsterkes i diverse fora og gjennom direkte henvendelser både til Motor og NAF.

SØSKEN: Polestar 2 deler det meste – bortsett fra designet – med Volvo XC40. Dessverre også en del barnesykdommer.

Volvo i Norge har nå tatt et overordnet ansvar for å informere sine XC40-kunder om situasjonen. Samtidig gir de en uforbeholden beklagelse til kundene som opplever problemer av ulik karakter.

Det står blant annet dette:

«...Basert på tilbakemeldingene vi har fått virker det som om det er mange som er godt fornøyde med bilen sin. Det er hyggelig og det er slik det skal være. Samtidig er vi klar over at dette ikke er tilfelle for alle og at en del kunder har opplevd feil av mindre og større art. Slik skal det ikke være og dersom du er en av kundene som har opplevd feil ønsker vi å beklage dette på det sterkeste. Vi har full forståelse for at det er både irriterende og frustrerende å ha kjøpt en ny bil som ikke fungerer som forventet...»

  • Blant de mest alvorlige feilene er at kollisjonsvarsleren og flere øvrige førerstøttefunksjoner har slått seg av, med beskjed om at bilen må på service. Disse bilene er tilbakekalt av Volvo, og skal etter planen utbedres fra andre halvdel av februar.
  • Ellers rapporteres det om ulike mindre problemer, fra alarmer som slår seg på, til strøm som slår seg av.

I mailen informerer Volvo videre om at det det jobbes på spreng for å få på plass feilrettinger så snart som mulig, og at de vil gjøre sitt ytterste for at kommunikasjonen rundt dette bedres.

TRANG FØDSEL: Volkswagen ID.3 har en rekke ypperlige kvaliteter, men eierne opplever altfor mange problemer med første generasjon biler.

Finalekandidat

Volvo avslutter med «å takke for den tålmodigheten og tilliten du viser oss og våre forhandlere i denne perioden».

Volvo påpeker også at mange er svært fornøyd med sin XC40. Det skjønner vi godt, noe som også går fram av testen vi nylig har gjort.

XC40 var også en av Motors 10 finalekandidater til tittelen «Årets beste bilkjøp».

Vårt forbehold knyttet til bilen i den konkurransen, handler om de barnesykdommene bilen nå rammes av. De samme faktorene som gjorde at heller ikke Polestar 2 eller ID.3 nådde helt opp.

Inntrykket av mange godt fornøyde XC40-eiere kan også overføres til de andre ferske modellene på markedet.

Når de fungerer som de skal, vel å merke. Og det skjer for sjelden.