DEN NESTE: Silhuetten av det som trolig er den neste elektriske Volvoen, til venstre. Til høyre: EX90.
DEN NESTE: Silhuetten av det som trolig er den neste elektriske Volvoen, til venstre. Til høyre: EX90.

Små-SUV på beddingen:

Her er Volvos neste elbil

2023 blir et stort år for Volvo, med produksjonsstart for flaggskipet EX90. Og lansering av deres neste elbil, helt i den andre enden av skalaen – trolig med navnet EX30.

Publisert Sist oppdatert

Det var under avslutningen av EX90-presentasjonen i Stockholm denne uka at Volvo viste silhuetten av det 2023 skal bringe:

En liten elbil i SUV-format.

Ettersom både XC40 og C40 allerede triller i elektrisk utgave, er det all grunn til å forvente at ryktene om modellnavnet EX30 stemmer ganske presist.

Volvo har registrert merkenavnene:

    • EX30, EX40, EX60, EX90.

    • ES40, ES60, ES90.

    • EV40, EV60, EV90, EC40.

    • EXC40, EXC60 og EXC90.

Laget i Kina?

Produksjonen av stormodellen EX90 starter ved fabrikken i Sør-Carolina USA høsten 2023. Volvo har ikke kommunisert noe som helst håndfast om bilen som følger, men det er grunn til å tro at den blir produsert i Kina.

Produksjonen vil neppe skje ved hovedbølet i Torslanda utenfor Göteborg, ei heller ved fabrikken som er under planlegging i Kosice i Slovakia.

Derimot er det ikke usannsynlig at bilen samme plattform og grunnarkitektur som moderselskapet Geely har utviklet for Smart #1 i samarbeid med Mercedes.

– Bybil

Volvo-sjef Jim Rowan ga under EX90-lanseringen visse antydninger om hva slags småbil vi kan vente oss:

– Det blir en bybil som et yngre publikum kan abonnere på og gjøre til sin første Volvo. Hvis vi kan få dem inn som førstegangsbrukere, kan vi senere prøve å gjøre dem til trofaste Volvo-eiere av større modeller, sier han til Automotive News.

Volvo har i dag en abonnementsløsning i fem europeiske land gjennom tjenesten Care by Volvo. I Norge ligger gjennomsnittsalderen på disse kundene mer enn 10 år under den tradisjonelle Volvo-kjøperen.