ELBIL, TAKK: USAs president Joe Biden vil fase ut bension- og dieselbiler fra myndighetenes egen bilpark.
ELBIL, TAKK: USAs president Joe Biden vil fase ut bension- og dieselbiler fra myndighetenes egen bilpark.

USAs myndigheter:

Stanser innkjøp av bensin- og dieselbiler fra 2035

Amerikanske myndigheter eier over 600.000 biler. Fra 2035 skal det ikke lenger kjøpes inn biler med forbrenningsmotor, har president Joe Biden nå bestemt.

Publisert

Presidentordren som kom denne uka har strengt tatt en ambisjon om å fase ut bilene med forbrenningsmotor fra 2027.

– De føderale myndighetene vil samarbeide med amerikanske produsenter av biler, batterier og ladeutstyr for å endre vår bilflåte til å bli den største nullutslippsflåten i landet, med 100 prosent nullutslipp av nye biler fra 2035, heter det i en uttalelse som fulgte presidentordren onsdag.

– Myndighetene eier en enorm mengde biler, som vi skal erstatte med rene elektriske biler laget i USA, av amerikanske arbeidere, sier Biden.

Presidentens retorikk har skjerpet frontene, ikke bare overfor de som ønsker å beholde valgmulighetene på drivlinjer, men også mellom produsenter av elektriske biler.

Bidens oppsiktsvekkende skryt av elbilsatsingen til General Motors er møtt med skuldertrekk og oppgitthet blant produsenter som tross alt har en viss elbilportefølge.

Samtidig har Tesla-sjef Elon Musk brukt anledningen til å advare mot bruk av subsidier for å trigge et grønt skifte. Han har kalt myndighetens milliardsatsning for «unødvendig».