HETS PÅ GULVET: Tesla-fabrikken i Fremont, California.
HETS PÅ GULVET: Tesla-fabrikken i Fremont, California.

Rekordkrav mot Tesla:

Tesla-ansatt tilkjent 1,2 mrd. etter å ha blitt utsatt for rasisme

Et tidligere medarbeider ved Tesla-fabrikken i Fremont er tilkjent 1174 millioner kroner i erstatning fordi han ble utsatt for rasistisk hets på arbeidsplassen.

Publisert Sist oppdatert

Owen Diaz (53) gikk til søksmål mot Tesla, etter at han til stadighet ble utsatt for rasistiske bemerkninger, inkludert n-ordet. Dessuten så han gjentatte ganger rasistisk graffiti og en tegneserie med rasistisk innhold.

En jury i San Fransisco dømte Tesla til å betale Diaz 6,9 millioner dollar i oppreisning og 130 millioner dollar i straffeerstatning (punitive damages), skriver CNN.

Ifølge en jussprofessor ved Berkeley-universitetet er erstatningsbeløpet det høyeste som er tilkjent en saksøker i en sak om rasistisk diskriminering.

Punitive damages er en straff for den som blir dømt, mer enn en direkte kompensasjon for tort og svie for den som blir rammet. Summene er ment å virke avskrekkende.

Tesla tar til motmæle

Tesla har ikke umiddelbart svart på om de vil anke dommen.

Men: I en blogg på en intern nettside skriver Teslas HR-direktør at selskapet bestemt mener «sakens fakta ikke rettferdiggjør en slik kjennelse».

– Owen Diaz tok opp kampen mot et av de mest pengesterke selskapene i landet, og juryen hørte på ham, trodde på ham, og sendte en beskjed til Tesla om at det selskapet gjorde var feil, sier mannens advokat, Lawrence Organ.

«Var ikke perfekt»

– Vi erkjenner at ting ikke var perfekt i 2015 og 2015. Vi er stadig ikke perfekte, men vi har gjort store forbedringer de siste fem årene. Vi fortsetter å forbedre hvordan vi håndterer de ansattes bekymringer, sier Valerie Capers Workman i Tesla.

Hun skriver i bloggposten at ingen vitner har bekreftet at Diaz fikk slengt n-ordet etter seg. Og hun hevder at selv om vitner fortalte retten at de stadig hørte rasistisk utbrudd, inkludert n-ordet, på fabrikkgulvet i Fremont-anlegget, så var det oftest kommentarer som falt i vennlige vendinger og oftest kom fra afroamerikanske kolleger.

Workman omtalte Diaz som heisoperatør, noe hans advokat Lawrence Organ mener hun gjorde for å ubetydeliggjøre hans innsats ved fabrikken.

Diaz var ansatt hos en underleverandør og jobbet blant annet som truckfører, ifølge Organ.

Workman hevder Diaz ikke klaget over bruk av n-ordet før han fikk avslag på en søknad som fulltidsansatt hos Tesla. Diaz jobber nå som bussjåfør i Oakland, nordøst for San Fransisco.