

Debattinnlegg om elbilreklame:
– Det er regler for dopapir – men ikke for elbiler
I Norge er du sikret bedre informasjon når du kjøper dopapir enn når du kjøper elbiler, skriver Thor Egil Braadland i NAF.
Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for innsenderens meninger. Ønsker du å sende et leserinnlegg til Motor? Send til redaksjonen@motor.no
Det er lite kjent at i Norge har vi en forskrift som regulerer salg av dopapir. Visste du at det ikke er lov til å selge en pakke med «opptil 100 meter» dopapir? Dopapir skal oppgis med en pris per 100 meter, og hva den rullen koster, slik at det framgår tydelig hvor mange meter det faktisk er på rullen du kjøper.
Loven er ganske smart. Framfor å få 80 meter (som også er «opptil 100 meter»), får man vite nøyaktig hva man betaler for.
Prisopplysningsforskriften, som den heter, har to umiddelbare fordeler: Den gjør det lettere for forbrukeren å sammenlikne prisene. Den gjør at forbrukeren nøyaktig vet hva man får for pengene.
Disse reglene gjelder ikke bare for dopapir, de gjelder også tørkerull, matpapir, bakepapir, teip og aluminiumsfolie.
Men de gjelder ikke for elbiler.
I motsetning til dopapir selges og annonseres elbiler fortsatt med en rekkevidde som er «opptil» og en ladefart som er «maksimalt».
Les flere elbilsaker:
-
VW lanserer ID.Aero:
Volkswagen ruller ut neste elbil-etappe i Kina
I bølgen av elektriske sedaner som nå gjøres klare ved verdens bilfabrikker: Her er Volkswagens første elektriske i denne modellklassen, med verdenspremiére i Kina.
-
Ny ordning for hurtiglading:
Innfører gebyr for «full tank»
Ladeoperatøren Eviny innfører et gebyr for de som lader bilbatteriet over 80 prosent. NAF er positive.
-
55 kommuner får Enova-støtte:
Disse 15 kommunene vil fortsatt mangle hurtigladere
Antallet kommuner uten hurtiglader for elbil fortsetter å synke. Et nytt Enova-tiltak betyr at bare 15 gjenstår. Men over halvparten av disse søkte ikke engang om støtte.
-
BMW slipper iX M60:
Lokker med mer av det sterke
El-SUVen iX har vært en salgssuksess for BMW. Nå kommer elbil-flaggskipet i en sprekere utgave, iX M60.
-
Elbil fra Mercedes på langtur:
Én prosent batteri igjen, sjekk rekkevidden ...
I april gikk Mercedes EQXX over 100 mil på en lading. I høyere temperaturer passerte den 120 mil.
-
2700 Toyota bZ4X tilbakekalles:
Hjul kan falle av – bilkundene må vente
Toyota kaller tilbake 2700 bZ4X bare noen måneder etter lanseringen. En potensiell feil med hjulboltene kan i verste fall føre til at hjulet faller av.
-
Lanseres først i Kina:
VW strekker elbil-utvalget med ny limo
Mandag viser Volkswagen sin neste store elbilnyhet, ID Aero. «Fremtidens modell for den øvre middelklassen i Kina», hevder VW om sin første elektriske limousin.
-
Ny Peugeot 408:
Designperlen blir også helelektrisk
Peugeot er kjappere med å designe lekre biler enn å utstyre dem med motorteknologien nordmenn etterspør. Men 408 kommer etter hvert i helelektrisk utgave.
-
Ny strategi fra Volkswagen:
Vil at GTX skal bli det nye GTI
Volkswagen satser enda mer på sine GTX-versjoner av ID-modellene. Det betyr flere hester, tøffere interiør – og ofte firehjulsdrift.
-
Undersøkelse:
Én av tre hadde ikke våget å kjøre til Tyskland med elbil
Nordmenn med utenlandsplaner kvier seg for å bruke elbil på langtur, ifølge en ny undersøkelse.
- Visste du at rekkevidden for én og samme modell kan variere med hva slags utstyr du får? Spesielt kan dekkene påvirke rekkevidden negativt. Derfor annonseres gjerne elbilene med en rekkevidde som er «opptil», ikke «fra–til»
- Visste du at elbiler kommer med to offisielle rekkevidder? Den ene er rekkevidden for bykjøring, den andre for landeveiskjøring. Det er det siste tallet som er mest relevant for norske forhold, men det er det første tallet som er høyest. Gjett hva det er mest fristende å annonsere med, og slenge på et «opptil»?
- Visste du at forhandlerne ikke gir deg forpliktende tall for vinterrekkevidde på elbilen? Det er en kjent sak at elbilene mister rekkevidde om vinteren – men NAFs rekkeviddetester av elbiler viser at tapet varierer fra fire til 32 prosent. Hvordan informerer forhandlerne om dette? NAF kjenner ingen eksempler på at forhandlerne oppgir en vinterrekkevidde på en så forpliktende måte at du har klagerett om du ikke er fornøyd. Her er det i beste fall «opptil» og «maksimalt» som gjelder.
- Mange trenger å hurtiglade elbilen langs veien – men ladefart varierer veldig mellom ulike elbil-modeller. Hvor raskt lader den bilen du er mest interessert i? NAF sine ladetester viser at det spørsmålet er det få gode svar på, før man selv tester ladefarten – fordi hvordan sammenlikner man egentlig ladefart når forhandlerne oppgir en «maksimal» ladefart, mens den reelle ladefarten ligger under denne maksfarten størstedelen av tiden?
Det er ganske utrolig å tenke på at vi har en forskrift som regulerer dopapir, men ikke hvor mye rekkevidde eller hva slags ladefart du kan forvente når du kjøper en elbil til flere hundre tusen kroner.
Seks krav
NAF har derfor tatt initiativet til å få på plass bedre regler for kjøpsinformasjon for den som skal kjøpe elbil.
De seks kravene vi har lansert sammen med Forbrukerrådet er:
1. Oppgi rekkevidde for kombinert kjøring, ikke blandet kjøring. Det er det første tallet som er mest relevant å sammenlikne med.
2. Oppgi realistisk rekkeviddetap om vinteren. Fordi rekkeviddetapet varierer mellom fire og 32 prosent mellom ulike modeller.
3. Oppgi rekkevidde basert på utstyrsnivå: Utstyrsnivået påvirker rekkevidden. Rekkevidden vør derfor oppgis som «fra x km til y km, avhengig av utstyrsnivå», ikke «opptil y km».
4. Oppgi netto batterikapasitet. Netto batteristørrelse er den reelle batteristørrelsen, som er brutto batteristørrelse minus sikkerhetsmarginer. Noen annonserer med brutto batteri, som gjør at bilen ser bedre ut enn den egentlig er.
5. Oppgi ladetid fra 10 til 80 prosent. Det varierer mye hvordan ulike forhandlere oppgir ladetiden. Noen forhandlere oppgir tiden det tar å lade batteriet fra 0 til 80 prosent, noen oppgir tiden fra 10 til 80 prosent, mens andre igjen oppgir hvor langt du kan kjøre på å lade i 25 minutter. Det gjør det umulig å sammenlikne mellom modeller.
6. Oppgi ladekurven. Omtale av «opptil» ladeeffekt er populært i reklamene for elbil – men de færreste elbiler lader med denne effekten, annet enn i korte perioder. Oftere går det langsommere etter hvert som batteriet fylles. Ladekurven viser hvordan bilen lader [i kW] etter hvert som batteriet fylles, og gir en realistisk tegning av ladefarten mens du lader.
Dette innlegget ble først publisert i Dagens Næringsliv 24. mars.
Kjør debatt!
-
Debatt om rekkeviddetest:
– Hva en bil yter ved praktisk bruk, er det som er relevant for de fleste
– Ida Krag synes ikke å ha forstått at det er hva elektriske biler yter i praksis som er av interesse – ikke hva som er en «papir-verdi» i en salgsbrosjyre, skriver Henning Olav Bongard.
-
Debattinnlegg om åpenhetsloven:
– Nå kan du kreve svar om elbil‐batterier
Råvarer til elbil‐batterier hentes ut fra kobolt‐gruvene i Kongo. Men hva vet vi om arbeidsforholdene og bruken av barnearbeid der? En ny lov gir helt nye rettigheter for innsyn.
-
Debattinnlegg om veteranbiler:
– Ønsker bedre rammebetingelser for veterankjøretøy
Fremskrittspartiet går inn for at veteranbileiere skal få et enklere bilhold.
-
Debattinnlegg om elbilreklame:
– Det er regler for dopapir – men ikke for elbiler
I Norge er du sikret bedre informasjon når du kjøper dopapir enn når du kjøper elbiler, skriver Thor Egil Braadland i NAF.
-
Debatt om Skoda Enyaq iV80:
– Fra rekkeviddemysterium til lademysterium?
Hvorfor hadde Skoda Enyaq iV80 så overraskende dårlig rekkevidde i Motor og NAFs store vintertest? Odd Tore Saugerud har dykket ned i tallene i dette leserinnlegget: Han tror forskjeller i utnyttbar batterienergi forklarer mer enn forskjeller i forbruk.
-
Debatt om Enyaq og ID.4:
– Ingen fasit innen rekkevidde
– NAF og Motors rekkeviddetest var et grundig stykke arbeid, men rekkevidden de målte på våre modeller Skoda Enyaq iV 80 og Volkswagen ID.4 GTX viser at slike tester har svakheter, skriver kommunikasjonssjefene for Skoda og Volkswagen.
-
Debatt om berøringsskjermer:
– Jo flere faktorer som distraherer sjåføren, jo større fare er det for ulykker
– Vi opplever at den teknologiske utviklingen går utrolig raskt når det gjelder berøringsskjermer og førerstøttesystemer, og at vi som trafikanter sliter med å holde følge, skriver sjefingeniøren i Statens vegvesen.
-
DEBATT:
– Berøringsskjermene skaper stress og ulykker – når skal noen si stopp?
– De nye berøringsskjermene distraherer bilførerne, gir usikkerhet og forårsaker ulykker. Fagmiljøer har advart mot skjermene fra første stund. Men når kommer det endelige stoppsignalet, og fra hvem? spør innleggsforfatteren.
-
DEBATT:
Fremskrittspartiet vil redusere bilavgiftene
NAF frykter økte bilavgifter med FrP. Mer feil kan det ikke bli.
-
Debatt:
Nei, EU har ikke varslet forbud mot eksosbiler
EUs klimapakke ‘fit for 55’ ble lansert den 14. juli. Mediene har tolket pakken dithen at EU vil forby bensin- og dieselbiler fra 2035. En mer dekkende beskrivelse ville være at Europakommisjonen foreslår å innføre engangsavgift på nye personbilers CO2-utslipp fra 2035, 28 år etter at det samme skjedde i Norge.