

Debattinnlegg om elbilreklame:
– Det er regler for dopapir – men ikke for elbiler
I Norge er du sikret bedre informasjon når du kjøper dopapir enn når du kjøper elbiler, skriver Thor Egil Braadland i NAF.
Dette er et leserinnlegg. Innholdet gir uttrykk for innsenderens meninger. Ønsker du å sende et leserinnlegg til Motor? Send til redaksjonen@motor.no
Det er lite kjent at i Norge har vi en forskrift som regulerer salg av dopapir. Visste du at det ikke er lov til å selge en pakke med «opptil 100 meter» dopapir? Dopapir skal oppgis med en pris per 100 meter, og hva den rullen koster, slik at det framgår tydelig hvor mange meter det faktisk er på rullen du kjøper.
Loven er ganske smart. Framfor å få 80 meter (som også er «opptil 100 meter»), får man vite nøyaktig hva man betaler for.
Prisopplysningsforskriften, som den heter, har to umiddelbare fordeler: Den gjør det lettere for forbrukeren å sammenlikne prisene. Den gjør at forbrukeren nøyaktig vet hva man får for pengene.
Disse reglene gjelder ikke bare for dopapir, de gjelder også tørkerull, matpapir, bakepapir, teip og aluminiumsfolie.
Men de gjelder ikke for elbiler.
I motsetning til dopapir selges og annonseres elbiler fortsatt med en rekkevidde som er «opptil» og en ladefart som er «maksimalt».
Les flere elbilsaker:
-
Undersøkelse:
Én av ti sier de aldri skal ha elbil
Hver tiende nordmann har sterke motforestillinger.
-
Store prisforskjeller:
Ladestasjonene seks–syv ganger dyrere enn hjemme
Lynlading på de dyre ladestasjonene koster seks til syv ganger mer enn hjemmelading.
-
EV9 nærmer seg:
Kia mener alvor. Seriøst.
Bildesignere har snakket seg hese om bilen som fremtidens stue. Nå kommer Kia med noe som det faktisk går an å flytte inn i.
-
Mangeårig konflikt om oppgradering:
Tesla-kunde nektet å hente bilen på verksted i 5,5 år
Tesla-eieren ville ikke hente den ett år gamle millionbilen sin da verkstedet sa den var ferdig reparert. Dermed ble den stående hos Tesla på Skøyen i Oslo i 5,5 år.
-
Caterham EV Seven:
Her kommer en ekte klassiker i elektrisk utgave
Caterham har lansert elbilen EV Seven i konseptversjon, men med en klar plan om å komme på veien. Eller kanskje heller baner.
-
Råkjørte og krasjet:
Tesla krever 400.000 kr etter skade på lånebil uten kasko
Tesla Norge krever at en kvinne i Asker skal betale nærmere 400.000 kroner for skader på lånebilen hun lånte. Tesla har ikke kaskoforsikring på lånebilene sine.
-
Nye tester med BYD-batterier:
Oppsiktsvekkende ladetall for nye Tesla-batterier
Tesla-forum syder over nyhetene fra Model Y-produksjonen i Tyskland: Nye batterier lader med langt høyere effekt i en betydelig lengre del av ladeløpet enn de gamle.
-
På veien fra 2026:
Gjør klar bilen som skal erstatte Leaf
Ingen bil er så til de grader en del av elbil-inventaret i Norge som Nissan Leaf, men det nærmer seg slutten. Nå begynner japanerne å få arvtakeren klar.
-
Hondas første el-SUV: e:Ny1
Stikker Honda inn i et vepsebol
Hondas nye elbil skal prøve å finne fotfeste i et segment der konkurransen er hard og rivalene tallrike.
-
Med Formel E som test:
Tar raskeste vei til bedre elbiler
Hva har elektriske racerbiler som suser avgårde i toppfart på 320 km/t egentlig til felles med en traust elbiltraver som Nissan Leaf? Alt.
- Visste du at rekkevidden for én og samme modell kan variere med hva slags utstyr du får? Spesielt kan dekkene påvirke rekkevidden negativt. Derfor annonseres gjerne elbilene med en rekkevidde som er «opptil», ikke «fra–til»
- Visste du at elbiler kommer med to offisielle rekkevidder? Den ene er rekkevidden for bykjøring, den andre for landeveiskjøring. Det er det siste tallet som er mest relevant for norske forhold, men det er det første tallet som er høyest. Gjett hva det er mest fristende å annonsere med, og slenge på et «opptil»?
- Visste du at forhandlerne ikke gir deg forpliktende tall for vinterrekkevidde på elbilen? Det er en kjent sak at elbilene mister rekkevidde om vinteren – men NAFs rekkeviddetester av elbiler viser at tapet varierer fra fire til 32 prosent. Hvordan informerer forhandlerne om dette? NAF kjenner ingen eksempler på at forhandlerne oppgir en vinterrekkevidde på en så forpliktende måte at du har klagerett om du ikke er fornøyd. Her er det i beste fall «opptil» og «maksimalt» som gjelder.
- Mange trenger å hurtiglade elbilen langs veien – men ladefart varierer veldig mellom ulike elbil-modeller. Hvor raskt lader den bilen du er mest interessert i? NAF sine ladetester viser at det spørsmålet er det få gode svar på, før man selv tester ladefarten – fordi hvordan sammenlikner man egentlig ladefart når forhandlerne oppgir en «maksimal» ladefart, mens den reelle ladefarten ligger under denne maksfarten størstedelen av tiden?
Det er ganske utrolig å tenke på at vi har en forskrift som regulerer dopapir, men ikke hvor mye rekkevidde eller hva slags ladefart du kan forvente når du kjøper en elbil til flere hundre tusen kroner.
Seks krav
NAF har derfor tatt initiativet til å få på plass bedre regler for kjøpsinformasjon for den som skal kjøpe elbil.
De seks kravene vi har lansert sammen med Forbrukerrådet er:
1. Oppgi rekkevidde for kombinert kjøring, ikke blandet kjøring. Det er det første tallet som er mest relevant å sammenlikne med.
2. Oppgi realistisk rekkeviddetap om vinteren. Fordi rekkeviddetapet varierer mellom fire og 32 prosent mellom ulike modeller.
3. Oppgi rekkevidde basert på utstyrsnivå: Utstyrsnivået påvirker rekkevidden. Rekkevidden vør derfor oppgis som «fra x km til y km, avhengig av utstyrsnivå», ikke «opptil y km».
4. Oppgi netto batterikapasitet. Netto batteristørrelse er den reelle batteristørrelsen, som er brutto batteristørrelse minus sikkerhetsmarginer. Noen annonserer med brutto batteri, som gjør at bilen ser bedre ut enn den egentlig er.
5. Oppgi ladetid fra 10 til 80 prosent. Det varierer mye hvordan ulike forhandlere oppgir ladetiden. Noen forhandlere oppgir tiden det tar å lade batteriet fra 0 til 80 prosent, noen oppgir tiden fra 10 til 80 prosent, mens andre igjen oppgir hvor langt du kan kjøre på å lade i 25 minutter. Det gjør det umulig å sammenlikne mellom modeller.
6. Oppgi ladekurven. Omtale av «opptil» ladeeffekt er populært i reklamene for elbil – men de færreste elbiler lader med denne effekten, annet enn i korte perioder. Oftere går det langsommere etter hvert som batteriet fylles. Ladekurven viser hvordan bilen lader [i kW] etter hvert som batteriet fylles, og gir en realistisk tegning av ladefarten mens du lader.
Dette innlegget ble først publisert i Dagens Næringsliv 24. mars.
Kjør debatt!
-
DEBATT:
Bremsekontroll og EU-kontroll – falsk sikkerhet?
Innleggsforfatteren ble forsikret om at bremsene var helt i orden. Slik var det likevel ikke, forteller han.
-
DEBATT:
«Noe mindre brukervennlig kan jeg ikke tenke meg»
– Jeg innrømmer det så gjerne: Jeg er ingen stor fan av apper på mobilen som liksom skal gjøre ting så mye enklere for oss alle, skriver leserinnleggforfatteren.
-
REKKEVIDDE-DEBATT:
Jovisst kan man annonsere med realistisk rekkevidde
Bilimportørene påstår det er forbudt å annonsere med realistisk vinterrekkevidde på elbiler. Det er å strekke på virkeligheten.
-
REKKEVIDDE-DEBATT:
– Det lukter svidd når BIL nedsnakker NAFs test
Bilimportørenes Landsforening (BIL) liker dårlig måten NAF tester vinterrekkevidde på – at biler testes på reell i forhold til oppgitt WLTP-rekkevidde under like forhold i en på forhånd definert løype.
-
REKKEVIDDETEST-DEBATT:
Veiledning og villedning om vinterrekkevidde
Å gi bilkjøperne realistiske forventninger om rekkevidde under ulike forhold er god forbrukerinformasjon. Bilbransjen er forpliktet til det grønne skiftet på veiene, og opptatt av at forbrukerne skal bli kjent med hvordan elbilen fungerer i hverdagen. Ingen er tjent med at vinterutfordringer underkommuniseres.
-
DEBATT:
– NAF gjør jobben som Møller burde gjort
Møller advarer mot at «viktige nyanser kan bli borte» i NAF og Motors vintertest av elbiler. Det er å snu saken på hodet. NAF skaffer de nyansene som Møller ikke gjør.
-
REKKEVIDDE-DEBATT:
Opp et fjell på jakt etter «sannheten»
Tiden er kommet for NAF og Motors rekkeviddetest. Når de to arrangørene legger all sin samlede kraft og troverdighet i potten, kan viktige nyanser bli borte når resultatene deles med forbrukerne.
-
DEBATT:
– Bildelere straffes med dagens system
«Hva er det vi vil?» «At alle våre biler skal være fossilfrie innen 2025!», skriver Bilkollektivets direktør Morten Munch-Olsen.
-
DEBATT:
Berøringsskjermene – hva er egentlig problemet?
Skjermene har grunnleggende egenskaper som gjør at vi ikke unngår distraksjon og ulykker – uansett!
-
Debatt om rekkeviddetest:
– Hva en bil yter ved praktisk bruk, er det som er relevant for de fleste
– Ida Krag synes ikke å ha forstått at det er hva elektriske biler yter i praksis som er av interesse – ikke hva som er en «papir-verdi» i en salgsbrosjyre, skriver Henning Olav Bongard.