GODE TALL: Toyotas toppsjef Akio Toyoda har fart på salget.
GODE TALL: Toyotas toppsjef Akio Toyoda har fart på salget.

«Har ikke skapt business ennå»:

Toyota-sjef med skikkelig sleivspark mot Tesla

Toyotas toppsjef kommer med et skikkelig spark mot Tesla: – De har ikke skapt en skikkelig business ennå, sier Akio Toyoda.

Publisert Sist oppdatert

Mange ser på Tesla som den nye vinen i bilindustrien.

Men Toyotas toppsjef Akio Toyoda er ikke helt på det sporet.

– Det er fristende å se på Teslas virksomhet som en kokk på et kjøkken. De har ikke skapt en skikkelig business i den virkelige verden ennå, men driver og tester ut oppskrifter. Kokken sier: «Hele verden kommer til å følge vår oppskrift i fremtiden!», legger Toyoda ut.

– Men også vi i Toyota har en kokk og et kjøkken, og vi lager mat allerede. Det er kresne kunder vi møter, og de spiser allerede våre retter allerede.

Metaforene falt under Toyotas kvartalspresentasjon i Tokyo før helgen.

Full meny

Toyoda sier Toyota tilbyr en fullstendig meny, med biler med forbrenningsmotor, hybrid, ladehybrider, hydrogen – og batterielektrisk.

Mens Tesla har en produksjon på rundt 500.000 biler i året, ventes det å rulle mer enn 7,5 millioner biler fra Toyotas samlebånd det kommende regnskapsåret.

Toyota har hatt en avventende holdning til å satse på batterielektriske biler, men inngikk ifjor et strategisk partnerskap med kinesiske BYD – et av selskapene som antas å ha potensiale for et globalt gjennomslag.

Tjener penger

Og apropos regnskapstall:

Toyota har registrert noe raskere vekst i salget etter korona-stupet enn bransjen forøvrig, og venter et driftsoverskudd inneværende regnskapsår (avsluttes i mars 2021) på 115 milliarder kroner.

Så det ikke er helt krise…