Rød bil fra siden
NYSKAPENDE: Opel Ampera-e ble lansert som en praktisk rekkeviddepionér – og har fortsatt mange kvaliteter. Men prisen har skutt i været. Foto: Tomm W. Christiansen
Vi har testet Opel Ampera-e:

Har mistet kontakten

Den er skapt for et stort publikum – men i sitt etterlengtede comeback er prisen blitt høy. For høy, dessverre.

Del denne artikkelen
67 Poeng

Motor testet Opel Ampera-e første gang for snaut to år siden, men bilen ble da ikke den suksessen man trodde – først og fremst på grunn av leveringsproblemer. Nå har vi testet den om igjen i et nytt konkurransebilde.

Skal det liksom aldri lykkes for Opel Ampera-e?

Vi minner om historien: For to år siden hadde mer enn 4000 nordmenn bestilt det som den gang var en rekkeviddepionér – og som fortsatt bare har et par konkurrenter. Prisen var svært gunstige 289.000.

Så fikk fabrikken store problemer med å levere, prisen ble skrudd opp med drøye 50.000 kroner– og til slutt ble forhandlerne oppfordret til å stanse alt salg av bilen.

Nå kan den igjen bestilles og med garantert levering i løpet av året.

Men: Prisen har økt ytterligere.

Selv med alt tilgjengelig utstyr, er 399.900 kroner mye.

For mye.

Les også: Leaf eller e-Golf? Her er vår dom

Rød bil fra siden

Rød bil fra siden

Rød bil bakfra

Detalj av girspak

Dashbord på bilLITT GAMMELT: Tiden går fort i elbilbransjen, og innvendig føles både design og materialkvalitet litt foreldet.

Sur følelse

En maks utstyrt – og litt mindre – Hyundai Kona med samme effekt og bedre rekkevidde (449 km), koster nesten 50.000 mindre.

En maks utstyrt – og litt større – Kia e-Niro med samme effekt og bedre rekkevidde (455 km), koster nesten 10.000 mindre.

Norges mest solgte bil, vesentlig større Nissan Leaf, har kommet med ny batteripakke og angitt rekkevidde på 385 km. Denne koster drøyt 10.000 mindre.

Som man forstår:

Prispåslaget må føles surt for en elbil med flere grunnleggende gode kvaliteter.

Les også: Test av Kia e-Niro – lederen i budsjettklassen

Forseter på bil

Bakseter på bil

Frontparti på bil

Detalj av speil og front på bil

Bagasjerom på bilPRAKTISK: Bagasjerommet har ikke særlig lengde, men ok dybde. Fire voksne kan fint dra på langtur.

Smidig, men simplere

Ampera-e er smidig og lettkjørt med svært god oversikt framover og til siden. Rekkevidden, komforten og bagasjeplassen holder til ukompliserte langturer for fire – og fartsressursene er naturligvis enorme, hvis man ønsker å utnytte de 204 hestene. 100 av dem er overflødige i en bil som dette.

Betjeningen er stort sett tydelig og grei – med unntak av lyd og kanalvalg for radioen, som sitter på hver sin side under rattet. Infoskjermen er stor og oversiktlig, men du må koble til din egen mobil for å få navigasjon

Men den generelle kvalitetsfølelsen er ikke på nivå med konkurrentene. Materialer og overflater virker litt simplere.

Ampera-e framstår rett og slett som 50.000 kroner for dyr.

Les også: Slik er bilprodusentenes elektriske planer

Tips fra NAF
Hva mener ekspertene om elbil-utviklingen?
Hør NAFs podcast om elbil

Hvilken elbil passer for meg? Hvilke elbiler kommer på markedet, og vil alle biler bli selvkjørende? Anette og Harald samler gjester i studio og stiller ekspertene spørsmålene du lurer på!

Opel Ampera-e

Lengde/bredde/høyde 416/176/159 cm
Hengervekt Kan ikke trekke henger
Sikkerhet 4 av 5 stjerner i EuroNCAP i 2018 (bilene kolliderer med et kjøretøy tilsvarende egen vekt/størrelse. På www.euroncap.com kan du lese mer detaljert om testene)
Sikkerhet voksne 82 prosent (testet av Euro Ncap, prosent på skala opp til 100)
Sikkerhet barn 73 prosent (testet av Euro Ncap, prosent på skala opp til 100)
CO2 (g/kg) 0
NOx (mg/km) 0
Akselerasjon (0-100) 7,3 sekunder
Bagasjerom (liter) 381
Bakkeklaring 12 cm
Beregning av annenhåndsverdi Beregnet av Leaseplan, som er merkeuavhengig og vurderer alle nye modeller. De gir score fra én til seks, hvor seks er best, i forhold til klassen og markedet. I denne testen har man estimert markedsverdien etter fire år og 60 000 km.
Rekkevidde (opplyst) 423 km (WLTP)
67 Poeng

Opel Ampera-e

Pris: Fra kr. 399.900 (eks. reg.)
Vi testet: Elmotor 204 hk, dreiemoment 360 Nm. Batteri 60 kWt, forhjulstrekk, trinnløst automatgir. 0-100 sek.: 7,3 sek. (fabrikkmålt)

Miljø og forbruk 9/10

9

I null grader og snøslaps målte vi forbruket til 1,90 kWt og stipulert kjørelengde til 320 km. Det er godkjent differanse til de offisielle tallene på 423 km, målt under gunstigere forhold. Null utslipp.

Pris 4/10

4

Prisen er bare 60.000 kroner under startprisen på den større, sterkere, hypermoderne firehjulsdrevne og mer langtrekkende Tesla 3. Også dyrere enn alle relevante konkurrenter. Selv med masse utstyr priser den seg ut.

Driftskostnader 7/10

7

Opel har normale dele- og servicekostnader og naturligvis alle øvrige fordeler ved å være elektrisk. Kan kjøres nesten uten å bruke bremsen, det kan fort kreve nye bremseskiver.

Annenhåndsverdi 6/10

6

Skal konkurrere i bruktmarkedet med biler som kostet 100.000 mindre som ny for to år siden. Verdifallet blir kraftig, selv om det fortsatt er stor etterspørsel etter elbiler

Praktisk 6/10

6

Bagasjerommet er kort, men dypt og rommer litt mer enn for eksempel e-Golf. Baksetet er delbart 60/40, men mangler skiluke. Lett å gå inn og ut av. Man sitter høyt med usedvanlig store vindusflater framover og til siden – og ditto små bak.

Sikkerhet 7/10

7

Bare fire av fem stjerner av Euro NCAP på grunn av manglende setebeltevarsling bak. En glipp på en ellers sikker bil. Under landeveiskjøring rundt frysepunktet, opplevde Motor flere ganger at vinduspusserne frøs fast. Andre eiere har opplevd det samme.

Design 6/10

6

Ikke lett å lage et både pent og funksjonelt uttrykk på 4,17 meter, men vi synes Opel lykkes bra med eksteriøret. Men den like korte konkurrenten Hyundai Kona virker mer snerten. På det jevne innvendig, der heller ikke materialkvaliteten hever synsinntrykket.

Utstyr 8/10

8

Kommer bare i en toppmodell, med blant annet skinnseter, varme i ratt og baksete, nøkkelfritt system, bi-xenon lys og frontkamera med fotgjengeroppdager, ryggekamera og stort lydanlegg. Vinterdekk eneste tillegg. Men igjen; drøy pris.

Komfort 7/10

7

Svært lettkjørt, kan kjøres nesten bare med gasspedalen. Oversiktlig framover og til siden. Ryggekamera standard. Bra rattvarme, svak setevarme. Kronglete justering av radiokanaler/lyd. Bra fjæringskomfort på så liten bil. Må koble til telefon for å få navigasjon.

Kjøreegenskaper 7/10

7

Henger godt med under aktiv kjøring og kritiske manøver, selv om den er kort og høy. Tung og stabil på landeveien, lite småbilfølelse. Naturligvis svært rask og momentsterk med sine 204 hester.

Konkurrenter