LADESURR: Mens høyspentbatteriet ble ladet opp, ladet startbatteriet seg ut. (Gjelder ikke eksemplaret på bildet).

Batteritrøbbel for tidlige kunder:

– Mustang Mach-E lader ut batteriet under lading

Fra USA rapporteres det om en del tidlige kjøpere av Ford Mustang Mach-E som opplever at startbatteriet lades ut når hovedbatteriet lades opp.

Publisert

Ford Mustang Mach-E står på terskelen til det norske markedet - og har gjort det en stund. Det har nemlig tatt noen flere måneder enn opprinnelig beregnet å komme i gang med utlevering av bilene her i landet og per i dag er det i alt registrert 24 Mustang Mach-E i Norge, samtlige registrert på distributør.

Noen tusen levert

Men Ford er så smått på vei ut av startgropen og har tross alt solgt i alt 6614 eksemplarer i første kvartal - i hovedsak i Nord-Amerika.

Men nå viser det seg at tidlige eiere av bilen har opplevd flatt startbatteri etter å ha ladet bilen, slik at bilen ikke kunne startes.

Dette går frem av en såkalt «service bulletin» som Ford har sendt inn til NHTSA, overvåkingsorganet med ansvar for trafikksikkerhet i USA.

Trenger programvarerettelse

Som ikke få andre elbilprodusenter før dem, konstaterer Ford at det er en programvarefeil som er synderen. Den elektroniske hjernen instruerer med andre ord i noen tilfeller 12-voltsbatteriet om å lade ut mens høyspenningsbatteriet står til lading.

Det var det amerikanske teknologinettstedet the Verge som først rapporterte om problemet torsdag, etter å ha mottatt informasjon fra Ford-kunder som ikke fikk startet bilen etter lading.

Skal gjelde få biler

Ifølge Ford er det bare et lite antall Mach-E som er berørt av programvarefeilen, og selskapet opplyser at forhandlerne kan reparere den ganske enkelt, ved å omprogrammere flere av de elektroniske kontrollmodulene på bilen.

Norske kunder kan trøste seg med at problemet er oppdaget og identifisert.

– Vi har ingen problemer med dette siden vår software og infrastruktur vil benytte høyenergibatteriet for å lade 12 volts batteriet ved behov - alle våre biler i og til Norge vil ha denne software installert, sier Anne Sønsteby, informasjonsdirektør for Ford Norge.

– Det kan selvfølgelig oppstå en feil, men teknologisk er denne problemstillingen tatt høyde for, presiserer hun overfor Motor.