DROPPET ELBIL: Toyota droppet for noen år siden tanken om elbiler til fordel for hydrogenbiler, men jobber nå får fullt for å få batteri-biler på veien. Foto: Toyota

Lover batteri-revolusjon

«Toyotas nye elbil lades på tre minutter»

Toyota jobber med å utvikle en elektrisk bil med en ny type batteri som vil gi betydelig økt rekkevidde og kan fullades på to-tre minutter. Bilen skal komme på veien i 2022.

Publisert Sist oppdatert

Toyota har i mange år satset alt på å utvikle brenselcelle-biler som en erstatning for bilene som i dag går på fossilt drivstoff.

Disse bilene har tanker med komprimert hydrogengass, som kjøre gjennom en brenselcelle og omdannes til strøm for den elektriske motoren.

Hydrogenbilen Mirai er til salgs i Norge og resten av verden, men er ikke blitt noe suksess foreløpig.

Nå har også Toyota begynt å tenke på batteri-elektriske biler.

Les også: Elbilene uten batteri og rekkeviddeangst

Avsløringene i den japanske avisen Chunichi Shimbun om en ny type batterier, kan være det første resultatene av denne jobben.

NYTT BATTERI: Den nye batteriet som det nå repporteres om, har fast i stedet for flytende innhold og kan lades på to-tre minutter. Dette batteriet tilhører Toyota Prius og har lithium ion som elektrolytter.

Ifølge den japanske avisen, som har hovedkontor i Nagoya ikke langt unna Toyota City og vanligvis er godt informert om Toyotas planer, skal den nye elektriske bilen bygges på en helt ny plattform.

Det viktigste er imidlertid batteriene som Toyota planlegger å bruke.

I stedet for lithium ion batterier, som alle bruker i dag, skal Toyota bruke et nytt såkalt «solid-state» batteri med faste og ikke flytende elektrolytter.

Det nye batteriet skal kunne lades fullt på bare noen minutter, i motsetning til dagens lithium iobn batterier som kreves 30-45 minutter hurtiglading til 80 prosents kapasitet.

Toyota planlegger å få den nye bilen på veien i 2022, ifølge avisen.

Les også: 80 år siden Toyotas første bil

En talsmann for Toyota som avisen har snakket med, ønsker ikke å bekrefte opplysningene.

NULL UTSLIPP: Denne designstudien viser Toyotas tanker om en framtidig null-utslipp bil. Den var opprinnelig tenkt kjørt på hydrogen, men kan bli elektrisk.

Om Toyota klarer å kjøre forbi de andre bilprodusentene i elbil-kappløpet, gjenstår å se.

Christopher Richter, som analyserer bilindustrien fra det Hong Kong baserte selskapet CLSA, har følgende kommentar Chunichi Shimbun artikkel:

– Det er en veldig lang vei fra laboratoriet til produksjon av en bil som fungerer i praksis. 2022 er langt unna, så mye kan skje på den tiden.

Les også: Toyota tilbakekaller 3 millioner biler

Toyota har allerede planer om å starte produksjon av en annen elektrisk bil i 2019. Denne blir imidlertid trolig basert på SUV'en C-HR og skal bruke vanlige lithium ion batterier.