STREKKER LEDNINGEN: Nå blir det enklere å kjøre elbil også i vårt nordligste fylke. Det skal bygges 18 nye ladesteder. Foto: Enova
STREKKER LEDNINGEN: Nå blir det enklere å kjøre elbil også i vårt nordligste fylke. Det skal bygges 18 nye ladesteder. Foto: Enova

Bygger 18 ladesteder i Troms og Finnmark:

– Nå vil det føles tryggere for mange å investere i elbil

Klima- og miljøministeren gleder seg stort over at også vårt nordligste fylke for alvor blir koblet på den nasjonale elbilsatsingen.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bygger 18 hurtigladestasjoner med støtte fra Enova.

Det er Varanger KraftEntreprenør og Repvåg Kraftlag som skal stå for byggingen av i alt 18 ladesteder for hurtiglading av elbil i Troms og Finnmark. Investeringsstøtten fra Enova er til sammen på i overkant av 48 millioner kroner.

– Nå blir det enklere å kjøre elektrisk også i Troms og Finnmark, og det vil føles tryggere for mange å investere i en elbil, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).

Les også vår stortest: Så mye kortere går elbilene i kaldt vær Annonseblokk (Motor.no_blokk_1)

Har ligget etter

Han peker på at Norge er verdensledende på elbiler, og at vi ligger godt an til å nå målet vårt om at alle nye personbiler skal være nullutslippsbiler innen 2025. Men Troms og Finnmark har dessverre ligget etter på grunn av manglende lademuligheter.

– Jeg har vært opptatt av at vi skal ha støtteordninger som legger til rette for miljøvennlig transport også i nord, og er veldig glad for den støtten Enova deler ut i dag, sier Rotevatn.

150 kW på alle

Hvert ladested får én lader på minimum 150 kW, én på 50 kW og to ladere på 22 kW. Kabler dimensjoneres for oppgradering til 300 kW på sikt.

– Sammen med de syv ladestedene vi ga Alta Kraftlag støtte til før påske, danner dette et grunnleggende ladetilbud i en landsdel som frem til nå har manglet dette. Vi er veldig glade for at kraftlagene i regionen har gått sammen for å realisere denne ambisjonen. Nå blir det langt mer attraktivt å være elbilist i Nord-Norge, tillegger markedssjef Astrid Lilliestråle i Enova.