VAR SKEPTISK: Bård Hoksrud (t.v.) krever at samferdselsminister Knut Arild Hareide (t.h.) tar grep etter Motors bombrikke-avsløringer. Her fra en spørretime i Stortinget i mai. Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix

Sjokkert over brikkesvikt:

– Forventer at Hareide rydder opp

Spørsmålene fra bekymrede politikere på Stortinget strømmer nå på til samferdselsminister Knut Arild Hareide etter Motor-avsløringer.

Publisert Sist oppdatert

– Alle har forsikret om at personvernet er ivaretatt i bombrikkesystemet. Men det var det ikke, sier en bekymret Bård Hoksrud (Frp).

Autopass

Det er svært lett å jukse med bompengesystemet, slik at fossilbileiere betaler de mye lavere takstene for elbiler.

Bompengeselskapene fører ingen systematisk kontroll med om du bestiller bombrikke til en bil du ikke eier – selv om brikken gir deg tilgang til opplysninger om hvor bilen kjører.

Fire ganger så langt har politikere på Stortinget sendt skriftlige spørsmål til samferdselsminister Knut Arild Hareide (KrF) etter Motors avsløringer av svikt i bompengeinnkrevingen.

Sist ut er Bård Hoksrud, som sender nok et spørsmål etter at Motor har fortalt hvordan hvem som helst kan bestille bompengebrikke til bilen din, og dermed følge dine bevegelser.

Les også: Derfor har vi brutt reglene

Var selv skeptisk

Hoksrud viser til at han selv har vært skeptisk til bombrikkeløsningen.

– Jeg var selv svært kritisk til å installere bombrikke i bilen min og gjorde ikke dette før i 2019 fordi jeg var skeptisk til hvorvidt personvernet ble ivaretatt på en god nok måte, skriver Hoksrud i en epost til Motor.

Han forteller at «alle» forsikret om at dette var trygt, og at personvernet var ivaretatt på en trygg og god måte.

– Men avsløringene fra Motor viser med all tydelighet at man må være kritisk til myndighetenes håndtering av den enkeltes personvern. Jeg forventer derfor nå at dette ryddes opp i.

– Sikkerhetshull

Han mener Motors avsløringer dokumenterer et alvorlig sikkerhetshull og en stor trussel mot den enkeltes personvernvern.

– Denne type opplysninger kan lett misbrukes både av kriminelle og andre med onde hensikter. Det er svært bekymringsfullt at det ikke er tatt grep for å tette dette hullet, noe Vegdirektoratet innrømmer overfor Motor. Tillit og den enkeltes personvern er svært viktig. Når man gir fra seg personlige opplysninger skal man kunne være trygg på at disse opplysningene behandles på en sikker og forsvarlig måte. Det som kommer frem her vitner ikke om dette i det hele tatt, skriver Hoksrud i et brev til statsråden.

Krever nytt system

Vegdirektoratet har en løsning klar for å hindre at hvem som helst kan bestille brikke uten at bileier blir informert. Men de har foreløpig valgt å ikke innføre en varsling av bileier ved bestilling av brikke.

Hoksrud spør derfor Hareide:

– Vil statsråden nå sørge for at man får på plass et system som sikrer at det er rettmessig person som får bombrikke og tilgang på opplysninger, uten at uvedkommende kan utnytte systemet og innhente opplysninger uten bileiers kjennskap? Når kan man forvente at dette er på plass?

Flere reagerer

Dette er det andre spørsmålet Hoksrud stiller etter Motors avsløringer. Både han og Bengt Fasteraune (Sp) reagerte da Motor for to uker siden fortalte hvor enkelt man kan bruke elbilbrikke i fossile biler – og dermed betale mye mindre i bompenger.

Høyres Helge Orten har tatt opp Motors avsløringer i møte med statsråden, og Arbeiderpartiets Kirsti Leirtrø krever full gjennomgang av bominnkrevingssystemet.