STADIG VANLIGERE I SVERIGE: Svenskene velger stadig oftere ladbar bil - og i november passerte de bensin- og dieselbiler for første gang.

Ladbare biler forbi bensin og diesel:

Nå kommer svenskene etter med ladekabelen

I Sverige øker nå andelen elbiler og ladehybrider kraftig.

Publisert

Norge har i mange år vært annerledeslandet for elbiler. Nå følger mange europeiske land etter, og mye tyder på at Norge ikke vil være så veldig annerledes lenger om bare få år.

I Sverige er trenden nå veldig tydelig:

Faktisk gikk andelen ladbare biler, altså elbiler og ladehybrider, forbi andelen bensin- og dieselbiler i november.

Det viser tallene fra den svenske bransjeorganisasjonen BIL Sweden.

Svakere totalsalg

I motsetning til i Norge, der bilsalget økte kraftig i november, gikk salget ned i november. Det kan delvis forklares med at antall registreringer i november 2019 var kunstig høyt på grunn av innfasingen av WLTP i Sveriges bonus/malus-system.

– Registreringene av nye personbiler gikk ned 12,9 prosent i november sammenlignet med november i fjor, sier Jessica Alenius, viseadministrerende direktør i BIL Sweden.

Til tross for nedgangen i registreringer, viser dette fortsatt en innhenting etter den store nedgangen i andre kvartal. Desto større er økningen i antall ladbare biler.

Mer enn en dobling

– Hittil i år er det registrert 77.000 ladbare biler, hvilket er en økning på 116 prosent. Dette innebærer at ladbare biler nå er mer populære enn både bensin- og dieselbiler, sier Alenius.

Totalt nådde andelen elbiler og ladbare hybrider 39 prosent av alle nyregistrerte personbiler i november - en ny rekord for en måned. I november i fjor var tilsvarende tall bare 14 prosent.

– De første ni månedene i år var Sverige på første plass i EU og på tredje plass i Europa bak Norge og Island hva angår andelen av ladbare biler av de totale nybilregistreringene, sier Alenius.

ID.3 elbil-ener i november

Det er familiebilen Volvo S60/V60 som er den mest etterspurte i Sverige, fulgt av SUV-en Volvo XC60. Det gjelder både totalt og på statistikken over ladbare biler. På tredje plass totalt kom VW Golf, blant ladehybridene var VW Passat GTE nummer tre.

I november ble Volkswagen ID.3 mest registrerte elbil i Sverige med 773 biler. Også i Norge kom den på topp med 986 registreringer.

ID.3 gikk dermed forbi Tesla Model 3, som likevel fortsatt er på topp på elbilstatistikken i Sverige hittil i år.

I november kom Nissan Leaf på 2. plass, foran Polestar 2, på tredje.

Hittil i år er det totalt registrert 257.362 personbiler i Sverige, ned 16,4 prosent fra i fjor. I Norge er tilsvarende tall 120.838 biler, ned 7,8 prosent.