Lanserer ny el-SUV neste mandag:

Toyota løfter på skjørtekanten

Natt til neste mandag viser verdens største bilprodusent sin første batterielektriske bil. Enn så lenge løfter Toyota bare litt på skjørtekanten.

Publisert Sist oppdatert

Bilutstillingen i Shanghai i neste uke blir en aldri så liten milepæl i utviklingen av elbiler.

Vel har Toyota sendt en elbil fra luksusbrandet Lexus på veien og vel har japanerne i mange år testet hydrogenteknologi som driver elektriske gode som noen.

Men på Shanghai-utstillingen ventes den første batterielektriske bilen med Toyota-logoen på panseret.

Selskapet har sluppet et bilde som sier lite – og en video som sier enda mindre – om hva vi kan vente oss, men bildet over disse linjer er nå hva de har vise fram i øyeblikket.

Toyota opplyste før jul at de har seks nullutslippsmodeller under utvikling, og den første som er produksjonsklar skal nå vises frem i Kina. Som bildet underbygger:

Debutanten kommer i et SUV-format nær deres godt selgende RAV4.

DEN NESTE: Elbilen som vises neste mandag.
DEN FORRIGE: Fronten på dagens RAV4 ladehybrid.

Men det er større spenning til batteriteknologien enn til form og størrelse.

Toyota har satset tungt på utvikling av faststoffbatterier gjennom mange år, en type batterier som har høyere energitetthet – og mulighet for vesentlig lengre rekkevidde.

– Noen sier vi er på etterskudd når det gjelder batterielektriske biler, men vi har alltid en litt forsiktig og kalkulert tilnærming til biler med alternative drivlinjer, sa Andrea Carlucci, italieneren som er produkt- og markedssjef for Toyota Motor i Europa, i et intervju med Motor før jul.

– Med lærdommen fra hybridene tror vi ikke bare at vi vil kunne hevde oss godt, men kanskje bli selve målestokken for batterielektriske biler, sa Carlucci.