FLOTT BELIGGENHET: Det er noe helt spesielt å komme over fjellovergangen på Haukeli og bli møtt med god mat på fjellstua.

Veimat-testen 2018: Haukeliseter Fjellstue

Lokale råvarer og en meny som passer på vidda

Haukeliseter Fjellstue vant Årets veimat 2017, og de har klart å holde høyt nivå i alle de årene Motor har testet veimat. Klarer de å leve opp til sitt eget nivå?

Publisert Sist oppdatert

Haukeliseter Fjellstue 2018

86 poeng

Haukeliseter Fjellstue, 3895 Edland. Ved E134 mellom Haugesund og Notodden. Ladestasjon. 2 stk. CCS/Combo 50 kW, 2 stk. CHAdeMO 50 kW, 4 stk. Type 2 22 kW. https://www.haukeliseter.no

Førsteinntrykk 10/10

Fantastiske omgivelser, og da snakker vi først og fremst fjellene rundt. Men det er også deilig følelse å komme inn i varmen. God plass til å parkere. Internett.

Meny 7/10

Liten, men god meny med lokal forankring. Vi trekker litt for at menyen ikke er endret siden sist. Bare én ny rett hadde løftet inntrykket.

Smak 8/10

Selv enkle ting som reinsdyrskav smaker godt og skikkelig, selv om det ikke er spennende. En bagatell, men det er friske urter på den luftige potetstappen. Pluss i boka.

Pris 8/10

Ingen retter over 200 kroner. Dagens suppe og rømmegrøt til 100 kroner.

Service 8/10

Hyggelige folk både i resepsjonen og i restauranten.

Barnevennlig 10/10

Barn får halv porsjon av hele menyen. I tillegg en egen barneburger. Store uteområder og god plass inne. Barnestoler. Spill. Lekerom en trapp ned.

Hjemmelaget 10/10

Her er alt hjemmelaget – bortsett fra rømmegrøten. Også brød og bakervarer er fra eget bakeri. Pluss for valg av lokale råvarer og retter som hører hjemme på et sted som dette.

Drikke 8/10

Brus, mineralvann, lokal drikke som hyllebærsaft og eplemost. Lokalt øl og vinservering. Vann og mulighet for å få isbiter. Litt vel bitter kaffe.

Renhold 8/10

Rent, pent og ryddig. Du rydder selv av bordet etter deg.

Det er få steder som har en så fin beliggenhet som Haukeliseter. Når du kommer kjørende over fjellet – enten du kjører fra øst eller vest – så er det ganske flott å svinge inn på tunet.

Vi har vært der i sommerlys, og nå under stjernehimmelen en mørk kveld. Opplevelsen er veldig forskjellig, men likevel ganske makeløs.

På Haukeliseter er de veldig opptatt av at du skal bli tatt godt i mot på hele huset. Det klarer de å gjennomføre.

Du møtes av hyggelige og blide folk både i resepsjonen og restauranten. Tidligere har servicen vært helt utenom det vanlige, nå er den mer jevnt bra. Uten at det er sånn at vi blir skuffet.

I restauranten dukker kanskje den eneste skuffelsen opp.

Menyen er fryktelig lik den vi har sett før – en lekker laks med sprø eple- og fennikelsalat, reinsdyrgryte, fjellburger, kjøttkaker og rømmegrøt og spekemat.

Har man vært her tidligere, kunne man kanskje ønske seg noen nykommere på menyen. 

Men for all del, nå har vi snart spist oss gjennom menyen, og det er veldig godt alt sammen.

Vi har vi fått et par tilbakemeldinger fra gjester som sier at de har opplevd at «alt er utsolgt» på menyen.

Det har vi aldri opplevd, heller ikke denne gangen, enda det er høysesong med mye folk på huset, og vi kommer en liten time før stengetid.

Eller: Rett skal være rett, de er utsolgt for de gode kanelbollene. Men da tar vi bare en dessert i stedet.

Hun i disken anbefaler oss laksen. Det er et godt valg. Laksen har vi har spist før, og den er veldig god, men det er tid for å prøve noe nytt. Derfor blir det reinsdyrgryte i stedet.

Den kommer lekkert servert i små skåler. Kjøttet er mørt og fint, og har følge av stekt flesk som gir litt salt og røkt smak. Selleriroten setter også litt karakteristiske smak på retten.

Likevel er det ikke det mest spennende vi har smakt.

Det er luftig og lett potetstappe til, og rørte tyttebær som er friskere enn tyttebærsyltetøy. En liten skål med agurksalat gir friskhet og syrlighet. Skulle vi ønske oss noe, måtte det være litt mer grønnsaker.

Panna cotta med ekte vanilje og en jordbærcoulis på toppen er en frisk avslutning på måltidet.

Det er sjelden å få så god dessert langs veien.

(Testet av Motor i februar 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)