SPORTY EL-SUV: Etter ladehybriden Formentor og elbilen Born, ventes denne fra Cupra. Den vil være basert på konseptbilen Tavascan fra 2019.

Cupra lanseres i Norge i mars:

Nytt spansk bilmerke kommer med egen «ID.3»

Underbruket til Seat ble skilt ut som eget merke for tre år siden. Nå kommer Cupra med sin første modell i Norge. Og en elbil som likner kraftig på ID.3 til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Barcelonaselskapet Seat returnerte til Norge i 2017 etter flere års opphold. Nå er det søstermerket Cupra som står for tur.

Den aller første modellen fra det ferske merket er den ladbare hybriden Cupra Formentor, deres første helt egenutviklede modell.

Men flere venter antakelig på modell nummer to, elbilen el-Born – som er svært lik mer kjente VW ID.3. Det er nå bekreftet at produksjonsbilen kommer i løpet av året. Den kommer til å hete Cupra Born. I utgangspunktet var Seat el-Born planlagt som en nesten eksakt kopi av VW ID.3, men etter rendyrkingen av Cupra-brandet er Born endret ganske betydelig fra VWs kompaktmodell.

– Cupra-merket har som mål å appellere til en mer entusiast-preget kundegruppe; folk som er mer opptatt av design, teknologi og kjøreopplevelse enn hva slags motor bilen har, sier Ole Kristian Ågotnes, som er direktør for Cupra Norge i Harald A. Møller AS.

- Cupra kommer til å vekke oppsikt i Norge, med en elbilmodell som Cupra Born i front, sier Ågotnes.

Sporty underbruk

Cupra springer ut fra motorsport. Navnet er en sammenfatning av Cup Racing. Merkevaren oppstod først som oppgraderte og mer sporty utgaver av allerede eksisterende Seat-modeller.

Nå feirer Cupra tre år som et selvstendig merke, med egne modeller bygget fra bunnen av. Merket er også fotballklubben FC Barcelonas hovedsamarbeidspartner på bil.

Nå er Formentor på vei til Norge og skal ifølge importøren være i landet i løpet av de kommende ukene, tett fulgt av Cupra Born.

Born blir tilgjengelig med flere batteripakker, designelementer og utstyr som gjør at den står ut i mengden.

– Born illustrerer godt hva Cupra bringer til det norske folk: Elbilmarkedets mest ettertraktede plattform og alle hygienefaktorene ivaretatt, men med Cupras umiskjennelige DNA , sier Ågotnes.

SUV neste

Cupra blir et rendyrket elektrifisert merke i Norge, og det harmonerer godt med fabrikkens strategi og kommende modellanseringer.

Det ligger i kortene at det vil komme en sporty SUV etter lanseringen av Born.

Fra tidligere har Cupra fått oppmerksomhet rundt den helelektriske konsept-SUV-en Tavascan, som ble vist i Frankfurt i 2019. Den gjør Ågotnes optimistisk for fremtiden til Cupra i Norge, og håpet er at drømmekonseptbilen kan bli virkelig.

- Tavascan-konseptet viser uansett hvor vi er på vei med Cupra. Nettopp evnen til å stå ut i mengden skal kjennetegne alle modellene våre.

Annerledes bil - og distribusjon

Som det er tilfellet med Seat, blir kanskje ikke Cupra et volummerke av dimensjoner, noe importøren selv innrømmer.

– Du kommer kanskje ikke til å se en Cupra på ethvert gatehjørne. Men de du ser, de legger du merke til, sier Ågotnes.

FRISK MED LEDNING: Formentor blir Cupras første bil i Norge - senere i år kommer elbilen Born.

Importøren i Norge, Harald A. Møller AS har annonsert at de skal ta i bruk digitale salgskanaler for å ta bilen ut i markedet, slik de prøvde med Seat, med hjemlevering og det de beskriver som «flere nye konsepter for kundeoppfølgingen».