IKKE BIL? Slik definerer verdens viktigste ordbok en bil: «Et kjøretøy for vei drevet frem av en innebygd forbrenningsmotor». En elbil som Jaguar I-PACE’en på bildet er altså ikke en bil. Det vil Jaguar nå endre på – ved å endre ordboka.
IKKE BIL? Slik definerer verdens viktigste ordbok en bil: «Et kjøretøy for vei drevet frem av en innebygd forbrenningsmotor». En elbil som Jaguar I-PACE’en på bildet er altså ikke en bil. Det vil Jaguar nå endre på – ved å endre ordboka.

Jaguar vil ha elbil inn i «språkbibelen»:

Dette er per definisjon ikke en bil

Forbrenningsmotor er utdatert også språklig sett, mener Jaguar. Nå ønsker de å endre definisjonen av ordet bil hos selve autoriteten i engelsk språkopplæring.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: I den norske bokmålsordboka er elbil et vel etablert ord, men hos Oxford English  Dictionary har bilen fortsatt forbrenningsmotor

Jaguar fronter nå en kampanje som skal få Oxford English Dictionary (OED) og Oxford Dictionaries.com til å endre den offisielle definisjon av ordet bil. 

I dag defineres en bil som et kjøretøy som drives av en forbrenningsmotor.

Det betyr at for eksempel Jaguar I-PACE ikke defineres som bil i Oxford English Dictionary (OED).

Det er en definisjon som neppe deles av juryen som kåret I-Pace til «World Car of the Year 2019» og «European Car of the Year 2019» – eller av alle dem her hjemme som har betalt rundt 800.000 kroner hver og bidratt til at bilen per dags dato er Norges åttende mest solgte.

Ifølge definisjonen i OED er en bil definert som: 

«Et kjøretøy drevet av en motor (normalt en forbrenningsmotor) laget for å ha plass til én fører og et begrenset antall passasjerer. Kjøretøyet har vanligvis to forhjul og to bakhjul».

Les også: I-Pace selges knapt i Teslas hjemland

Formell søknad

Definisjonen på en bil på Oxford Dictionaries.com, som er en samling av ordboknettsider samlet av Oxford University Press, er: 

«Et kjøretøy beregnet for vei, typisk med fire hjul, drevet frem av en innebygd forbrenningsmotor og i stand til å frakte et begrenset antall mennesker».

Jaguar har nå sendt en formell søknad til OED og OxfordDictionaries.com for å få en oppdatert definisjon av ordet bil, slik at også andre typer motorer – fortrinnsvis elektriske – inkluderes.

Les også: Setter plugg i klassisk smykke

– Foreldet

David Browne er ansvarlig for Jaguar Land Rovers navnekomité. Han uttaler følgende:

– Det brukes mye tid på, og det ligger mange overveielser bak, å finne rett navn til et nytt kjøretøy eller en ny teknologi for å sikre at navnet er brukervennlig. Derfor er det overraskende at definisjonen på en bil er foreldet.

– Vi oppfordrer Oxford English Dictionary og OxfordDictionaries.com til å oppdatere deres online definisjon av en bil slik at den avspeiler skiftet fra vanlige forbrenningsmotorer mot mer bærekraftige motorer. 

Oxford English Dictionary regnes som selve autoriteten i forståelsen av det engelske språket. Den gir deg historien bak ordene og uttalen av 600 000 ord fra hele den engelsktalende verden.

Oxford English Dictionary og Oxford Dictionaries skal nå vurdere søknaden.