SERVERER TUSENVIS HVER DAG: De er størst i Norge, og det skal gå fort. Hvordan blir det da med smak og service?

Veimat-testen 2019: IKEA, Ringsaker

Kan denne giganten true veikroene?

IKEAs restauranter serverer tusenvis av gjester hver dag. Også når det gjelder maten handler det om volum og lave priser. Men smaker det godt? Vi har testet restauranten på IKEA langs E6 utenfor Hamar.

Publisert Sist oppdatert

IKEA Furnes 2019

70 poeng

IKEA Ringsaker, Krokstadvegen 4, Furnes. Ligger langs E6 utenfor Hamar. Ladestasjon. 3 stk. CHAdeMO 50 kW, 3 stk. CCS 50 kW, 4 stk. Type 2 22 kW www.ikea.no

Førsteinntrykk 10/10

Lett å parkere (vi er på IKEA) og en kjapp rulletrapptur opp til restauranten som er lys og lekker med gjennomtenkt interiør (selvsagt) og mange soner.

Meny 7/10

Menyen står ikke tilbake for mange veikroer, blant annet kjøttboller, pasta, krydderlaks, burger og fiskeburger. Vi opplever at IKEA har en meny som stadig er i utvikling, samtidig som den er tilpasset de brede massene. Kjedelig kald mat.

Smak 6/10

Vi spiser Skagen Poke (se testen), gresk salat, kjøttboller og fiskeburger. Noe er midt på treet, noe er under pari (gresk salat) og noe er godt, som fiskeburger. Men vi har smakt den bedre andre steder.

Pris 8/10

Du kan spise billig, og familien kan spise billig. Varmretter for voksne ligger på mellom 100 og 150 kroner. Flere av de kalde rettene oppleves som dyrere.

Service 6/10

Blide og hyggelig folk både bak disken og i kassa. Ellers er det mer kantinepreg.

Barnevennlig 8/10

Her er det barnemeny med pannekaker og pasta blant annet, og mindre porsjoner av blant annet kjøttboller. Fine lekeområder, barnestoler, stort, fint og luftig.

Hjemmelaget 5/10

Dette er ikke hjemmelaget mat, men mat som tilberedes. Samtidig er det et definisjonsspørsmål, når mye av maten er laget og utviklet spesielt for IKEA.

Drikke 8/10

Her er isvann, spennende safter, cidere og flere andre valg. Og kaffen er absolutt over snittet for svart traktekaffe.

Renhold 4/10

Bordet vi setter oss ved er ikke tørket av, og det er klinete og søplete der hvor man skal rydde opp etter seg og sette brettet på samlebåndet.

Toaletter 8/10

Nytt, moderne og finere enn mange andre IKEA-toaletter da bygget er nyere. Bås-toaletter, så det er lite privat.

Prisen skal det i hvert fall være vanskelig å slå, med pannekaker til 19 kroner, pasta til 59 kroner og en kaffe til 15 kroner.

Men skal du ha middag baller det fort på seg her også, med burger til 149 kroner og laks til 129 kroner. Menyen er den samme på alle restaurantene, som IKEA velger å kalle spisestedene sine.

Men du forsyner deg selv. I disken står kalde retter pakket i plast. Den varme maten øses opp på tallerken.

Som regel går det radig, og de som står bak disken denne dagen er blide og hyggelige. Det kritiske punktet er selvsagt når vi skal bort til bordet med maten.

Er det mye kø i kassa blir det fort litt stress, for alle ønsker jo å spise den varme maten varm. Den dagen vi tester går det unna også foran kassa, og maten holder temperaturen.

Vi begynner med klassikeren først – svenske kjøttboller servert med grønnsaker, potetmos, tyttebær og saus.

Dette er en OK rett. Potetmosen er definitivt ikke laget av pulver, grønnsakene er perfekt kokt og tyttebær frisker opp den litt kjedelige og smakløse sausen.

Kjøttbollene er ikke minneverdige, men har en smak av noe man lengter tilbake til likevel. Rart med det. Men de kan ikke konkurrere med de beste kjøttkakene vi har fått på spisesteder langs norske veier rundt forbi.

Den greske salaten er dessverre like trist som mange salater vi får servert (eller som tilbys som salatbuffet) på norske veikroer. I beste fall kan vi si at den er anonym. Men de svarte billig-olivenene som er brukt grenser til å være vonde. Fetaosten smaker ingenting, det gjør heller ikke tomatene eller salaten.

Da står det bedre til med Skagen Poke, som er en liten forrett til 30 kroner med reker, rogn, rødløk og en rømmelignende klatt. Den er frisk og god.

Vi bruker den som appetittvekker til Kjartans fiskeburger, som er nok en ny rett på menyen. Den er lekkert servert på papir som gir assosiasjoner til fish&chips, med blant annet salat, løk, en god remulade med linser og halvgrovt og velsmakende burgerbrød.

Selve burgeren synes vi smaker for kraftig av fisk. Men et stort pluss for bruk kun av sertifisert (og nesten bare villfanget) fisk.

Motors to testere deler en eplecider (en halv liter) til maten og kjøper en kaffe. Til sammen koster besøket oss 331 kroner. Selv om vi ikke har valgt de billigste alternativene på menyen er det en bra pris, men 69 kroner for den «greske» salaten er på grensen til frekt.

Restauranten er som alle restaurantene på IKEA lekkert innredet, og denne har i tillegg store vinduer og mye lys.

Som gjest rydder du selv av bordet. Det kan vi fint leve med, minuset er at ingen ser ut til å vaske bordene, i hvert fall ikke kjapt nok til at vi unngår smuler og ringer etter kaffekoppen fra forrige gjest.

Vi ser faktisk ikke én fra betjeningen ute i restauranten mens vi er på besøk. Men dem vi treffer på i disken og bak kassa er blide og hjelpsomme.

(Testet av Motor i juni 2019. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)