IKKE AKKURAT EN VEIKRO: Men likevel verdt en stopp. Mange kjører en omvei for å kjøpe med seg brød og boller fra Bakeriet i Lom.

Veimat-testen 2018: Bakeriet i Lom

Norges beste bakervarer langs veien

Det er bare ett problem med dette bakeriet. Det er for mange som har oppdaget det.

Publisert Sist oppdatert

Bakeriet i Lom 2018

72 poeng

Bakeriet i Lom, Sognefjellsvegen 7, RV15 i Lom sentrum. 7 minutter å gå til ladestasjon ved Europris. 2 stk. CCS/Combo 50 kW, 2 stk. CHAdeMO 50 kW, 2 stk. Type 2 22 kW. www.bakerietilom.no

Førsteinntrykk 9/10

Det er fint å stoppe i Lom. På mange måter. Stor parkering (men kan være trangt selv her). Bakeriet i Lom er nydelig, både inni og utenpå. Internett.

Meny 8/10

Fantastisk mange spennende og fristende bakervarer. Her skal du få problemer med å velge noe godt til kaffen, fordi det er så mye å velge mellom. Dagens smørbrød og andre smørbrød. Om sommeren serveres pizza og burgere.

Smak 7/10

Vi spiser dagens smørbrød, som kommer i to varianter, i tillegg til de vanlige variantene (blant annet med ost og pølse). Smørbrødet er OK. Godt brød selvsagt. Litt smakløs tunfisksalat, med eple, som kunne vært bedre rørt. Supergod bolle.

Pris 8/10

Bollene og kanelsnurrene koster 26 kroner. Det er det ingenting å si på. Et smørbrød koster 69 kroner, og vi blir skikkelige mette. En kaffe latte koster 35 kroner, noe som er vanlig pris.

Service 4/10

Uff da. Det virker som om de som ekspederer og rydder har hatt en lang dag. Vi fikk dessverre akkurat den samme følelsen sist vi var innom. Vi er som begeistrede unger i en godteributikk. De som jobber er slitne av folk som spør om alt.

Barnevennlig 8/10

Absolutt, men kanskje ikke for de aller minste (kan bli trangt og masete). Ellers et sted barn vil elske og elsker.

Hjemmelaget 10/10

I høy grad. Dette blir jo litt utenom de vanlige bedømmelsene, det skal sies. Vi er tross alt på et bakeri. Vi kjøper også med oss brød og hjemmelaget granola (nam).

Drikke 8/10

Lokale drikker som eplejuice og veldig god kaffe. Vann tilgjengelig, men kunne ønsket oss noen friske isbiter. God kaffe.

Renhold 4/10

Det er skikkelig søplete, på golvet, på bordet, og i sofaen. Blir jo fort det med bakervarer, og det er jo bare å koste vekk, men vi hadde satt pris på et vasket bord.

Toaletter 6/10

Et toalett med veldig mye trafikk nede. Vi spør etter et annet, får vite at det er et til i andre etasje, men vi finner ingen dør med skilt. Toalettpapiret er enkelttørk. Det gjør at det som regel ligger noe papir på gulvet, ellers fint.

Vi unner bakeren Morten Schakenda og Bakeriet i Lom hver eneste gjest, bare så det er sagt.

Når du er oppe hele natta for å lage boller og brød til folket, og det smaker så godt som dette, skulle det bare mangle.

Men regn med å stå i kø for å handle og for å finne en sitteplass i helger og høysesong. Sånt kan føre til høye skuldre på noen hver. Det merkes også bak disken, dessverre.

Historien om kokken som ville bli baker og oppdaget et ledig lokale på besøk hos kokkevenner i Lom, er fortalt mange ganger.

Siden drømmen ble virkelighet er butikken utvidet – og det er så fint! Beliggenheten ved fossen er unik, og måten utvidelsen er gjort på er en fryd for øyet. Og alt som serveres er en fryd for ganen.

Særlig er bollene helt i særklasse, det finnes rett og slett ikke bedre boller å få i Norge. Det er i hvert fall vår påstand. Og det har blitt en bolle eller to langs norske veier underveis fra veikro til veikro.

Det er mange grunner til å stoppe i Lom.

Dette er et av de få tettstedene i Norge som har klart å ta vare på et særpreg. Lom er knyttet til navnet Brimi, og skapte dermed vann i munnen allerede før bakeriet ble åpnet.

Mens glansdagene på Fossheim (hotellet) nok er forbi, er bakeriet utvilsomt en berikelse for lokalsamfunnet.

Dette er kanskje ikke et veimatsted i tradisjonell forstand, men du får kjøpt smørbrød, hvetebakst, drikke og kaffe her hele året.

Om sommeren serveres det pizza og burgere, det var vi for tidlige ute til å teste i år.

Vi handler dagens smørbrød med tunfisksalat, en bolle og en kaffe og finner et ledig bord ved vinduet mot fossen, hvor heldig er det mulig å være?

Men vi klarer liksom ikke helt å slappe av, og det er veldig søplete rundt oss, det blir det jo fort med bakervarer.

Samtidig er det litt stressende stemning, med trafikk til og fra toalettet, og farting opp og ned trappen. 

Vi savner en slags ro, og idet vi sier det motsier vi selvsagt oss selv, fordi drømmen om det lille koselige bakeriet deles av mange, og mange folk gir trafikk. 

Det meste faller på plass idet vi tar en bit av bollen. Det er bollen sin det! Kaffen er også god. Smørbrødet er OK. 

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)