SJARMERENDE OG HYGGELIG: Du kommer til å trives i de hyggelige lokalene ved fjorden - og maten er fantastisk god.

Veimat-testen 2018: Lokstallen

Dette er sjeldent godt

Lokstallen har vært helt i tetsjiktet blant norske veikroer i de tre årene Motor har testet veikroer. Så også i år.

Publisert Sist oppdatert

Lokstallen 2018

85 poeng

Lokstallen, Røykenviklinna 412, ved RV34, et par kilometer fra Brandbu. Ikke ladestasjon. www.facebook.com/lokstallen

Førsteinntrykk 10/10

Det er lett å parkere, og Lokstallen ligger rett ved sjøen. Beliggenheten er nydelig, og inne er det sjeldent koselig. Interiørbutikk i andre etasje.

Meny 8/10

Småretter og varmretter, flere fiskeretter. Halve porsjoner og halv pris til barn. Men bruker man Lokstallen på vei til og fra hytta for eksempel, lengter man kanskje etter litt mer fornyelse på menyen?

Smak 9/10

Vi spiste jordskokksuppe (jordskokk er eldre enn poteten i Norge), kyllingsalat og sjokoladeterte med grønn kardemommesaus. Nydelig, men kardemommesausen ble litt kjedelig, både i smak og farge. Hadde vært bedre med en litt lettere og syrligere saus.

Pris 8/10

Hjemmelaget mat av gode råvarer servert ved bordet bør koste mer enn for eksempel ferdiglagde kjøttkaker som står på en buffet hele dagen. Så vi betaler gjerne, samtidig som vi skulle ønsket oss en dessert til under hundrelappen. Og 50 kroner for en cappuccino? Det er dyrt.

Service 8/10

Det er alltid hyggelig å være gjest på Lokstallen. Noen ganger er det ekstra hyggelig, fordi smilene sitter så løst. Servicen er altså bra, men litt ujevn.

Barnevennlig 8/10

Barn er absolutt velkomne, men det er ikke spesielt lagt til rette for barn. Men med denne beliggenheten er stedet en drøm for barn utendørs.

Hjemmelaget 10/10

Her smaker all maten som om den er laget fra grunnen av, og det er den. Og den er laget med omhu for hver enkelt gjest.

Drikke 8/10

Lokstallen har skjenkerett. Gode alkoholfrie alternativer, men kunne tenkt oss enda flere spennende drikker. Ikke så godt utvalg av tradisjonell brus. Det er et pluss i boka for Motors testere, men andre kan se annerledes på det.

Renhold 10/10

Hvor ofte har vi ikke opplevd å komme til bord som ikke er ryddet og rengjort? På Lokstallen er alt på stell, og bordene er skikkelig tørket av. Det lukter godt i lokalet, noe som ikke er en selvfølge på alle veikroer.

Toaletter 6/10

Dette er akilleshælen til Lokstallen. Toalettet er rent og fint i seg selv, men det er bare ett toalett, og det ligger i den ene enden av restauranten, ganske tett på ett av bordene.

Nytt av året er bedre skilting på selve bygningen og stoler i glade farger. Tidligere hadde Lokstallen en stol fra hvert prestegjeld. Antakelig begynte mange av disse å bli slitt, men ekstra sjarm hadde de.

Men det er ikke stolene vi er kommet for, vi er på vei til fjells, og i mange kilometer har vi gledet oss til en matbit.

Menyen er så fristende at det ender med tre retter:

Jordskokksuppe (halv porsjon), kyllingsalat og sjokoladeterte. Vi drikker et veldig godt alkoholfritt ingefærøl til maten og en solid kopp med svart kaffe til desserten.

Hele moroa kommer på 488 kroner, og er rett og slett et sjeldent godt måltid langs veien.

Ja, vi ville heller spist på Lokstallen enn på mange restauranter vi har besøkt. Likevel vil prisene kanskje trekke ned for noen, selv om barn spiser til halv pris, og du strengt tatt fint blir mett for rundt 200-250 kroner.

Maten blir raskt servert på fine tallerkener i gammel stil.

Innehaveren er barnebarn av Kong Olav, uten at det på noen måte gjøres noe nummer av det. Men det sier noe om landet vårt at det går an å bli servert langs veien av kongens niese.

Det er Benedicte Ferner som har sørget for alle de små, fine detaljene. Det er det fine dekketøyet og fyr på peisen på kalde dager, fine puter ute på fine dager, dekorasjoner av ymse slag og oransje stearinlys.

I motsetning til mange andre stoppesteder langs veien er det ikke noe stress å spise her, det er ingen køer og det er ingen forvirring rundt hvor man finner hva.

Det er rett og slett veldig trivelig, både innendørs og utendørs.

Det som trekker litt ned er en noe varierende service, en meny som godt kunne fornyes litt oftere, og at alt er ikke like spennende, heller ikke når det gjelder smaker.

Ta heller svinenakke og skate enn lammeskank og fiskeretten, for eksempel.

Ellers er tilbehøret veldig godt, som for eksempel brødet, og det er flere spennende alkoholfrie drikker.

Detaljer som at isbitene kommer i et eget glass, ved siden av glasset med ingefærøl, sånn at vi skal få mest for pengene er detaljer vi setter pris på.

Ble vi sjarmert? Ja.

Ble vi mette? Ja, veldig.

Og vi var glade da vi gikk (med halvparten av den sjeldent gode kyllingsalaten pent pakket inn).

Det er godt gjort å holde dette nivået over så lang tid, men så er også Lokstallen godt besøkt. Vi ville nesten anbefalt å bestille bord.

(Testet av Motor i februar 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)