FERSK FISK OG SJØMAT: I den gamle sjøbua får du blant annet fiskeburgere i flere varianter.

Veimat-testen 2018: Anitas Sjømat

Maten til Anita er ren og skjær fiskelykke!

I Lofoten er de blitt flinke til å satse lokalt og på kvalitet, og i en liten gul sjøbod på Sakrisøy ligger en av dem som virkelig får det til.

Publisert Sist oppdatert

Anitas Sjømat 2018

80 poeng

Anitas Sjømat, ved E10 i Lofoten Sakrisøya, 8390 Reine https://www.facebook.com/anitasseafood/ Ikke ladestasjon

Førsteinntrykk 7/10

Et koselig lite gult naust blant flere gule hus, rett ved sjøen naturligvis. Enkelt, men skikkelig interiør, men det kan bli trangt i høysesong. Litt liten parkering. Internett.

Meny 9/10

Liten, lokal og gjennomført. Bla. fem fiskeburgere og fiskesuppe. Husets kake og cookies til dessert.

Smak 8/10

Grov fiskeburger med hjemmebakt burgerbrød er fantastisk i all sin enkelhet. Vi savnet litt flere typer fisk til sashimi, og cookien er kjedelig og smaker litt gammelt.

Pris 8/10

Alle burgere 100 eller 130 kroner. Fiskesuppe og reker 179. Sashimi og krabbe 199. Sashimien er overpriset med tanke på hva sushi koster på en restaurant i Svolvær.

Service 10/10

Veldig hyggelig, på en personlig og trivelig måte. De tilrettelegger så du får det som det passer deg. Vi får smaksprøver og tips om bruk av ulike råvarer de selger.

Barnevennlig 6/10

Ingen barnemeny, men burgerne vil passe også for barn. Litt trange lokaler, men det er mye gøy å se på.

Hjemmelaget 10/10

Alt er så godt som hjemmelaget. Burgerbrødet bakes til dem på bakeriet i Svolvær, og kaker og cookies kommer fra samme sted, eller fra bakeriet i Å.

Drikke 7/10

Brus, isvann i mugger på alle bord, kaffemeny, også matcha te. Kraftig, men etter denne testerens smak, litt for brent svart kaffe.

Renhold 9/10

Her vaskes og ryddes bordene fortløpende.

Toaletter 6/10

To nyoppussede toaletter ute. Det lukter litt ufriskt, og kapasiteten kan bli liten på travle dager.

Lokalet er kjempeartig. Du føler at du sitter i et gammelt naust, selv om de holder på å bygge på så de får flere sitteplasser inne.

Tidligere var det så å si bare uteservering på Anitas Sjømat, men nå er turiststrømmen om vinteren blitt så stor, at de er nødt til å ha sitteplasser inne også. 

Her er steingulv og grove bord med fiskegarn, skjell og steinlodd med telys. Tørrfisk ligger til pynt, men er også til salg.

Og nei, dette er ikke noen slags 70-talls retro, her passer det til omgivelsene. 

Lokalet var preget av oppussing da vi var der, så vareutvalget var noe mindre enn vanlig, men man kan kjøpe med seg fersk fisk, tørket eller røkt, kaviar, rogn, salt og tørket tang. 

Menyen er enkel, men genuin – flere typer fiskeburger, røkelaks, sashimi, krabbetallerken, reker med aioli og fiskesuppe. 

Vi går for fiskeburgeren som kalles «klassikeren» og lar oss samtidig friste av sashimi, ren rå fisk. Og mens vi venter på maten, får vi smake på speket hval, røkelaks og røkt kveite som står fremme på disken. 

Egentlig er vi en time for tidlig ute til å få sashimi som er en japanskinspirert rett med skiver av rå fisk, men det er ikke noe problem. Selvfølgelig skal vi få det vi vil ha.

Sashimien ser lekker ut, men det er litt skuffende at det bare er rå laks. Vi hadde håpet på flere andre typer fisk i tillegg.

Men laksen er fin, konsistensen helt perfekt, og sesamfrøene på toppen gir litt knas og nøttaktig smak til det hele. 

«Klassikeren» er fantastisk. Vi har sjelden spist en så god fiskeburger; en grov og herlig fiskekake i et burgerbrød med gulrot og solsikkekjerner. Endelig noen som har ferske burgerbrød, i stedet for de kjedelige kjøpebrødene. Salaten er sprø, og dressingen passer godt til. 

Når du så kan få kaffe i alle slags former og en liten kake til dessert, da er fiskelykken nådd. 

PS: Plastposene er biologisk nedbrytbare med tanke på miljøet. 

(Testet av Motor i april 2018. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk. De faktiske opplysningene om priser, ladetid etc. er basert på informasjonen vi innhentet da vi testet stedet, og kan være endret siden.)