NORGES STØRSTE TEST: 26 dekk er testet og målt i 16 ulike kategorier. Continental vant årets test, men det er lurt å ikke se seg blind på rekkefølgen i testen. Sjekk hvilke dekk som scorer best utfra dine kjørebehov. Foto: Lasse Allard

Vinterdekktesten 2017:

Kongen av vinterveien

Continental er kongen av vinterveien. I årets store vinterdekktest er Continental vinneren både blant piggdekkene og de piggfrie dekkene. Men det er to dekk fra Korea og Polen som er testens store overraskelser.

Publisert Sist oppdatert

At Continental, Nokian og Goodyear klarer seg bra på vanskelig, norsk vinterføre, er ikke overraskende.

De har lenge jobbet med å utvikle dekk som skal klare de tøffe forholdene som vi legger mest vekt på i denne testen.

At koreanske Hankook tar andreplassen bak Continental blant piggdekkene og Sava andreplassen blant de piggfrie dekkene, er overraskende.

Nordiske forhold

Ikke minst at de slår et innarbeidet vinterdekk som Nokian, viser at stadig flere dekkprodusenter legger vekt på å utvikle gode vinterdekk for nordiske forhold.

Både Hankook og Sava er relativt rimelige, presterer godt på snø og is og kan være gode valg for mange.

Også denne gangen har vi med flere billige kinesiske dekk i testen. Fortsatt finner vi disse igjen på den nederste delen av tabellen, men det er trolig bare et spørsmål om tid før også disse blir å finne blant de beste. Interessen for testing og utvikling av slike dekk øker.

Ellers vil trolig en del stusse over at dekk som franske Michelin og italienske Pirelli, står oppgitt med produksjonsland Russland.

Dette henger sammen med at stadig flere av de store produsentene bygger fabrikker i Russland og produserer dekkene der for å spare kostnader.

Sjekk etter dine behov

Som tidligere vil vi oppfordre til ikke så se seg blind på rekkefølgen på dekkene i testen. Det er slett ikke sikkert at dekkene med de høyeste karakterene passer best til akkurat dine kjøreforhold.

Å kombinere gode egenskaper på is og snø med gode egenskaper på våt asfalt, er svært vanskelig.

VELG RIKTIG: Blant de piggfrie dekkene er det svært tett i toppen. Derfor er det viktig å velge de egenskapene som passer deg best. Dekkene som er best på is er ofte dårlige på våt asfalt.

For å si det på en annen måte:

Det er ikke fysisk mulig å bygge topp egenskaper på alle underlag inn i ett og samme dekk.

Derfor bør du velge dekk ut i fra dine kjøreforhold. Kanskje er et dekk som er best på våt asfalt og bra på snø, det rette for deg.

Her kan du se oversikten over hvordan de 26 dekkene vi har testet, scorer i hver enkelt av de 16 kategoriene.

Årets test er gjort med VW Golf som testbil, og alle dekk har dimensjon 205/55 R16.