MUNKEKROEN: Kafe og spisested i forbindelse med Valdres folkemuseum.

Veimat-testen 2017: Munkekroen, Fagernes

Munkekroen – en ren velsignelse

Man blir rett og slett lykkelig når man stopper langs veien og får mat som smaker godt og som ikke gjør deg feit på fingrene.

Publisert Sist oppdatert

Munkekroen

91 poeng

Munkekroen, langs E16 rett utenfor sentrum av Fagernes, Tyinvegen 27, 2900 Fagernes

Førsteinntrykk 8/10

Et lite fristed fra trafikken med utsikt mot fjorden og en fin uteplass. Moderne og stilrent om enn kanskje litt sterilt.

Meny 10/10

Menyen spenner fra enkle retter som grøt og omelett via grove pølser og lammekarbonader til indrefilet og spareribs av kje. Et par vegetaralternativer.

Smak 8/10

Grov, krydret pølse med en fantastisk blanding av rotgrønnsaker med rosiner og aprikoser. Kaken er litt kjedelig.

Pris 7/10

Hele spennet fra grøt 65 kr til elgbiff 365 kr. Fra 14.30 er det slutt på smårettmenyen, og da ligger brorparten av rettene på godt over 200 kr.

Service 10/10

Interessert, tilstede og opptatt av at du skal få en god opplevelse. Spør, så får du tilpasset rettene etter ønske eller behov.

Barnevennlig 9/10

Ingen barnemeny, men barn får mindre porsjoner til redusert pris. Lekehjørne og lekeapparater på gresset utenfor.

Hjemmelaget 10/10

Alt er hjemmelaget og i så stor grad som mulig av lokale råvarer.

Drikke 10/10

Stort utvalg drikke, norske eplesafter, norsk sider, økologisk brus, havredrikk etc. Også vin og lokalt øl.

Renhold 10/10

Rent, pent og ryddig.

Toaletter 9/10

Rene, nye båstoaletter.

Vi skal ikke dra det munke-ordspillet noe lenger enn det vi gjør i tittelen. Det blir et litt for billig poeng, men noe må det være med Valdres når de har tre virkelige gode veimatsteder på rekke og rad oppover langs E16. Problemet er nesten å velge.

Vi rangerte Munkekroen høyt da Motor kåret beste veimat i 2016 også, men i år synes vi at de har løftet seg enda et hakk.

Kafeen ligger i museumsbygget til Valdres folkemuseum rett utenfor Fagernes sentrum.

Det er moderne med store vinduer ut mot fjorden og grøntområdet. Interiøret er kanskje litt sterilt og kjølig, men det er hvite duker på bordene, tente lys i stakene og friske blomster i vasene.  

HVITE DUKER OG LYS PÅ BORDET: Lyst og enkelt interiør med store vinduer ut mot fjorden.

Og det er bare innpakningen. For så blir du tatt vel i mot av han som driver stedet og får menyen foran deg.

Kokken har jobbet mye i Frankrike og latt seg inspirere. Den inspirasjonen kombinerer han med råvarer som i så stor grad som mulig hentes fra Valdres.

Og det er da problemene begynner. For hva skal du velge?

Menyen varier litt med tid på dagen, men selv tidlig på dagen kan du velge mellom såpass forskjellige ting som dagens grøt med kanel eller frisk frukt (65 kr) eller hjemmelagde lammekarbonader i tomatsaus (169 kr). Velger du en enkel omelett kan du selv velge fyll.

Senere på dagen kan du for eksempel få spareribs av kje med bulgur og ratatouille (269 kr) eller indrefilet av stekt fjellgris, gris som faktisk går ute i fjellet hele sommeren (265 kr).

Da skjønner du at dette er mer enn sted du stopper bare for å hive i deg noe langs veien. Men det er mulig det også, bare så det er sagt.

LYKKELIG GRIS: Fjellgrisen går fritt i fjellet hele sommeren. Det blir det god pølse av også.

Det høres kanskje feigt ut å gå for pølse. Men dette er ikke en hvilken som helst pølse, men en krydret pølse av fjellgris eller av reinsdyr og med hjemmelaget potetstappe til.

Oh, himmel (ooops). Der kommer en skikkelig lubben liten, godt krydret sak på toppen av en herlig potetstappe og en blanding av rotgrønnsaker som er smakt til med rosiner og aprikoser slik at de får litt sødme (185 kr).

Den inspirasjonen skal vi ta med oss på kjøkkenet hjemme.

Og enda har vi plass til dessert, men det er bare så vidt, og det er bare fordi de har en bakt ostekake med rabarbrakompott.

Kaken er litt kjedelig, og kjeksbunnen for mektig, men rabarbra er noe av det beste som finnes, og sesongen er så altfor kort.

NYBAKT: Ferskt, hjemmebakt brød på disken, det må vi bare kjøpe med oss hjem.

På vei ut lar vi oss friste av kurven med store, nybakte brød med hint av anis, eller kanskje er det karve. Det får vi med i en pose, så kan vi bryte brødet dagen etter.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)