VALDRES MATHUS: I andre etasje i et lite kjøpesenter i Bagn i Valdres, ligger en av Norges beste veikroer.

Veimat-testen 2017: Valdres Mathus, Bagn

Fjellstøtt hos testvinner langs E16

Vi er spent. Valdres Mathus vant Årets veimat 2016 med blant annet fjellgris og fjellokse på menyen. Har de klart å holde nivået?

Publisert Sist oppdatert

Valdres Mathus

89 poeng

Valdres Mathus ligger ved E16 i Bagn sør for Fagernes, 2930 Sør-Aurdal. Ladestasjon

Førsteinntrykk 7/10

I andre etasje i et lite kjøpesenter med bensinstasjon, vinmonopol og butikker. Heis og handicaptoalett. Pent servise og hyggelig disk gir mindre kjøpesenterpreg.

Meny 10/10

Lokal forankring med aure og rømmegraut, og selv veimat som burgere, karbonader og sjåførfrokost får et løft med gode, lokale råvarer. Et par vegetarvalg.

Smak 10/10

Alt er godt, riktig tilberedt og av skikkelig, enten du velger burger av fjellokse, aure fra et fjellvann i nærheten eller nystekte vafler.

Pris 10/10

Ikke billigst, men prisen henger sammen med kvaliteten. Dessuten småretter og smørbrød fra 75 kr. Flere retter serveres i to størrelser.

Service 9/10

Litt hektisk, kan oppleves litt ujevn, men opptatt av å gi gjestene litt ekstra oppmerksomhet.

Barnevennlig 9/10

Barnemeny med hjemmelaget lasagne, burger, karbonade og pølse med potetstappe. Det serveres også små porsjoner av andre retter. Lite lekehjørne.

Hjemmelaget 10/10

Alt – eller av egen oppskrift fra det lokale bakeriet. Også rømmegrøten. Gardsis frå Valdres.

Drikke 10/10

Brus, juice, fruktsafter fra Balholm og fra lokal leverandør. Lokalt øl. Et av få steder som også har te i løsvekt. Japansk villkirsebær er supergod!

Renhold 7/10

Rent og greit, men de sliter nok litt med å rydde bordene kjapt nok.

Toaletter 7/10

Toaletter på butikksenteret, og kapasiteten er nok litt liten. Litt ufriskt uten at det er skittent.

Seieren i fjor kom nok litt bardust på.

De var ikke forberedt på storinnrykk etter at det ble kjent at de var vinnerne. Mange gjester opplevde å måtte vente altfor lenge på maten og mistet tålmodigheten med hele greia.

Nå fylles lokalet opp, og kjøkkenet klarer stort sett å holde tritt, selv om det er litt avhengig av hvilke assistenter som er på vakt.

GODT I DISKEN: Lokal drikke, ferske kanelboller og annet godt. Og er de ikke utsolgt for den fantastiske, hjemmelagde appelsinmarmeladen, så sørg for å kjøpe med et glass!

Kafeen ligger i andre etasje i et lite kjøpesenter i et veikryss i Bagn i Valdres. Interiøret er det samme som i fjor.

Det er litt kjøpesenteraktig, men samtidig gir tilbudet av forskjellige drikkevarer, hyggelige kopper og en disk med kaker og bakst at det ikke blir så upersonlig som mange av de andre veikroene sliter med.

Du får mer inntrykk av å gå på kafé. Uansett er det maten og smaken som teller her.

KJØPESENTERKAFÉ: Interiøret er kanskje ikke veldig spennende, men her er det maten som teller!

På menyen står fortsatt de gode råvarene.

To karer spiser sjåførfrokost med skikkelige stekte poteter. Baconet krøller seg fint oppå egget, og det lukter bacon, ikke stramt som bacon av litt sånn passe kvalitet ofte gjør.

FRA ET FJELLVANN I NÆRHETEN: Fjellørreten er fersk og servert med herlig rømmesaus, og du kan velge stor eller liten porsjon.

Bestiller du smørbrød, får du godt brød som de baker selv eller får fra det lokale bakeriet.

På en solid skive får du for eksempel en fantastisk deilig brie som viser seg å være en økologisk brie fra Dovre. Spekeskinken er modnet i 18 måneder og er hverken for salt eller for hard.

Frisk timian og litt forskjellig blandet salat gir friskhet og noe sprøtt å tygge på.

På menyen er det faktisk også et par vegetarvalg, som stadig flere unge veifarende ønsker seg.

Og barnemenyen er langt, langt over snittet. Alt med salat og grønnsaker til. Det vanker en overraskelse til barn som spiser opp maten sin.

Karbonadene av fjellokse lages etter egen oppskrift og stekes for hver bestilling. Alle dressinger lager de selv, til og med ketchupen er hjemmelaget.

Du kan velge liten eller stor aure fra et fjellvann litt lenger oppi dalen. Fisken er perfekt stekt og saftig og fin. Rømmesausen er passe syrlig så den balanserer og ikke virker for fet. Frisk timian gir et fint urtepreg, og agurksalaten er sprø og fin.

Og alt er servert på veldig pent servise.

Vaflene er helt nystekte og varme, i stedet for sånne vafler som stekes opp og ligger hele dagen. De svære kanelbollene er bakt på det lokale bakeriet borti veien.

Kroa lager også en supergod appelsinmarmelade som vi kjøpte med oss i fjor. Den er helt utsolgt. Vi er ikke de eneste som setter pris på den.

(Testet av Motor juni 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)