HALNE FJELLSTOVA: Fjellstua ligger på Hardangervidda rett ved grensen mellom Hordaland og Buskerud.

Veimat-testen 2017: Halne Fjellstova, Hardangervidda

Fjellstue med lokalmat

Helt oppe på Hardangervidda, der snøen fortsatt ligger flekkvis i midten av juli, ligger Halne Fjellstova, kjent for å ha god og hjemmelaget mat.

Publisert Sist oppdatert

Halne Fjellstova

79 poeng

Halne Fjellstova ligger ved RV7 på Hardangervidda, en halv time øst for Vøringsfossen, Halne, 5785 Vøringsfoss. Fjellstua har sesongåpent

Førsteinntrykk 9/10

Høyt oppe på Hardangervidda, typisk fjellstue med utsikt mot vann og vidde. God parkering utenfor. Leit at de som røyker står i døren, men det er ikke fjellstuas skyld.

Meny 8/10

En meny som passer på vidda med bla. reinsdyrgryte, fjellørret, rømmegrøt etc. Flotte smørbrød med bla. røkelaks i disken. Kaker, skillingsboller og vafler.

Smak 7/10

God reinsdyrgryte, overkokte grønnsaker og vonde poteter. Helt ok gulrotkake.

Pris 7/10

Hjemmelagde karbonadesmørbrød fra 115 kr. Fjellørret i to porsjoner 200/290 kr. Hjortekjøttkaker 195 kr. Reinsdyrgryte 205 kr, men også entrecôte til 305 kr.

Service 10/10

Veldig hyggelig og velvillig. Serverer ved bordene.

Barnevennlig 8/10

Barnemeny med pølser, lasagne, og burger, og det går an å få mindre porsjon av reinsdyrgryta. Det er bare å spørre. Mulig å løpe litt i fjellsiden bak huset.

Hjemmelaget 9/10

Mye hjemmelaget, som reinsdyrgryte, hjortekarbonader, karamellpudding, et par kaker, brød og vafler.

Drikke 7/10

Brus, vann i flasker i disken. Kaffemeny og god og varm kaffe fra termokanner. Øl, også alkoholfritt, vin.

Renhold 8/10

Rent og ryddig, vasker bord og disk mens vi er der.

Toaletter 6/10

OK båstoaletter i kjelleren men de vitner om at det er mye tråkk av folk på tur. Handicaptoalett og stellerom i første etasje.

Det øsregner og er 10 varmegrader, men her er stearinlysene tent på alle bord.

Et par vi kommer i snakk med har vært her flere ganger og skryter veldig av fjellørreten, og får hver sin pene filet med rømmesaus og poteter.

Fjellørret får du servert flere steder i traktene rundt vidda. I tillegg har fjellstuene i motsetning til tradisjonelle veikroer, gjerne en ganske liten meny. Det er ingen ulempe i våre øyne. Oftest betyr det at de klarer å holde høy kvalitet på det lille de har.

Og det betyr ikke at det ikke er nok på menyen til at du finner noe som frister.

Her er det varme smørbrød med hjemmelagde reinsdyrkarbonader. (Villrein beiter på Hardangervidda.) Hjemmelagde kjøttkaker av hjort, hjemmelaget hamburger og rømmegrøt med spekemat, men også wienerschnitzel, entrecôte og salat med kylling.

Blomkålsuppe med hjemmebakt brød er et vegetarvalg.

Vi velger hjemmelaget reinsdyrgryte med friske grønnsaker. Dette er ikke en finnbiffgryte som man oftest får når man får servert reinsdyrgryte, men grytekjøtt i en mørk saus med gulrøtter, brokkoli og bønner til.

HJEMMELAGET REINSDYRGRYTE: Raus porsjon selv om vi bestiller en liten tallerken.

Det er flott reinsdyrkjøtt, og gryta er god på smak. Den er drysset med masse frisk persille og godt med tyttebærsyltetøy.

Det er bare synd at grønnsakene er altfor mye kokt, og potetene er ikke gode. De har nok ligget en stund og har fått en hinne som gjør dem litt seige.

Til dessert velger vi hjemmebakt gulrotkake. Den er kornete, og glasuren på toppen mangler den friskheten som en ostesmørkrem pleier å ha.

Det grønne sukkeret på toppen er fint som dekor, men det er ubehagelig å knase sukker mellom tennene.

Likevel er det et hyggelig sted å stoppe. Du blir tatt smilende og godt imot, og her er det ikke noe som er et problem.

Når vi spør om vi kan få halv porsjon av reinsdyrgryta, men at vi gjerne betaler for full porsjon, er det ikke tale om å få lov til å betale full pris. Vi får likevel er mer enn raus nok porsjon.

 (Testet av Motor juli 2017. Ingen vet at vi tester når vi er på besøk.)