PASS PÅ DEKKENE: Sjekk ekspertrådene om hvordan du får dekkene til å vare best mulig lengst mulig. Foto: Marko Mäkinen

Få maks ut av dekkene

Disse ni rådene bør du følge

Her er ekspertenes gode råd for gode dekk.

Publisert Sist oppdatert
  • Sjekk dekkenes tilstand og alder. Mønsterdybden må være godt over lovlig laveste grense på 1,6 millimeter når du setter dem på. Anbefalt aldersgrense er maks seks til ti år avhengig av når dekkene ble montert på bilen. På dekksiden ser du et firesifret tall som oppgir produksjonsuke og år. For eksempel 3417. Det betyr uke 34 i 2017.

  • Sjekk at dekkene ikke har skader, rifter eller utbulinger på sidene. Hvis de har ujevn slitasje eller du mener de slites uvanlig fort, kan de trenge balansering eller hjulstilling må justeres.

  • Luftrykket er viktig, både for bilens kjøreegenskaper og dekkenes levetid. I bilens instruksjonsbok står bilprodusentens anbefaling. På de fleste biler står det også en lapp med disse anbefalingene i dørkarmen. Det er spesielt viktig å justere dekktrykket ved for eksempel ferieturer, der bilen er maks lastet. For lavt lufttrykk gir økt rullemotstand som igjen øker drivstofforbruket. Husk også å sjekke lufttrykket i reservehjulet.

Les også: Her er Motors store sommerdekktest

  • Husk å etterstramme boltene etter rundt 10 mil.

  • Oppbevar vinterdekkene mørkt, tørt og kjølig. Sollys reduserer dekkenes levetid, og i lagringstiden bør de være enkelt å unngå denne belastningen. Om temperaturen øker fra 15 til 30 grader, reduseres levetiden med 25 prosent. Dekken må ikke komme i kontakt med olje eller løsemidler.

  • Rullér på dekkene fra for- til bakaksling, hver 8000 kilometer. Dette jevner ut forskjellene i slitasje.

  • Dekk som ikke brukes bør helst lagres hengende på felg. Eventuelt kan de stables liggende. Dekk uten felg bør lagres stående og roteres jevnlig under lagringsperioden for å fordele belastningen på gummien.

Les også: Slik tester vi sommerdekkene

  • Rengjør både dekk og felger før du setter dem bort. Sjekk at ikke steiner har boret seg fast i slitebanen. Disse kan fjernes med en skrutrekker.

  • Kjør pent. Aggressiv akselerasjon og nedbremsing kan halvere dekkenes levetid.

Kilder: Nokian/Continental/NAF

Les også: Når på året slites dekkene mest?