GRANSKER: Kontrollør Gulleik Vatnebryn i Statens vegvesen undersøker en av de totalt 1000 bilene med hulkamera for å avdekke mangelfulle og feilaktige reparasjoner. Foto: Elisabeth Grosvold

Vurderer utvidet siktelse mot Olsen Bil:

– Avdekker livsfarlige mangler hos bruktbilselger

Statens Vegvesen avdekker det de mener er livsfarlige, mangelfulle reparasjoner hos den tidligere bruktbilselgeren Olsen Bil i Grimstad. Av nærmere 1000 kontrollerte biler er halvparten underkjent. Politiet varsler nå mulig utvidelse av siktelsen.

Publisert Sist oppdatert

På det nedlagte NAF-senteret på Stoa i Arendal går erfarne kontrollører fra Statens vegvesen svært grundig til verks. Bruktbiler fra Olsen Bil blir demontert og kontrollert med spesialutstyr for å avdekke farlige reparasjoner.

– Vi har greid å fjerne mange trafikkfarlige kjøretøy fra veiene, sier Ketil Gromstad, prosjektleder ved krimenheten i Statens vegvesen.

Les også: Vi har testet 16 biler under ekstreme vinterforhold – se hvem som kom best ut!

Pågrepet

Bakgrunnen for de grundige undersøkelsene er en pågående politietterforskning mot bruktbilselger Geir Egil Olsen, som drev bruktbilfirmaet Olsen Bil inntil det gikk konkurs 30. november 2016.

Samme dag ble bruktbilselgeren pågrepet av politiet.

KONKURS: Olsen bil drev omfattende bruktbilsalg fra disse lokalene på Østerhus i Grimstad inntil november i fjor. Foto: Elisabeth Grosvold

 

Han er siktet for en rekke alvorlige forhold, blant annet mangelfulle og feilaktige opprettinger og reparasjoner av kollisjonsskadde bruktbiler, som han på lovlig måte har kjøpt fra forsikringsselskapene.

Olsen Bil har gjennom årene solgt flere tusen biler. Statens vegvesen innkaller ca 1000 av disse for en grundig kontroll.

– Vi ønsker å avdekke om reparasjonene Olsen bil er gjort i henhold til bilprodusentens manual, eller om de er gjort i strid med produsentens anbefalinger, sier Gromstad.

Les også: Er dette Norges 10 verste veikroer?

Halvparten underkjent

Statens vegvesen har nå kontrollert 883 kjøretøy. 389 av dem, nesten halvparten, er underkjent.

– Det betyr at de må utbedres på forskriftsmessig måte. For en del av bilene er det behov for omfattende utbedringer til flere hundre tusen kroner, og for noen av disse igjen er behovet så omfattende at det ikke vil være mulig å utbedre dem. Det innebærer at de ikke kan brukes igjen, sier Gromstad.

– Er vegvesenet overrasket over at det er så omfattende mangler i de utførte reparasjonene til Olsen Bil?

– Ja.

Se video: Derfor bør du kjøpe bruktbil i nærområdet

– Utelukker ikke flere

Bruktbilforhandleren har solgt biler til kunder over hele landet. Statens vegvesen mener de har oversikt over hvilke biler som kan være trafikkfarlige. Disse kalles inn til kontroll.

OMFATTENDE ARBEID: Magnus Jensen og Gulleik Vatnebryn er to av mange vegvesen-kontrollører som arbeider med Olsen bil-saken på det nedlagte NAF-senteret. Foto: Elisabeth Grosvold

– Men vi utelukker ikke at det kan bli behov for å kontrollere enda flere biler, sier Terje Bekker, som er regionkoordinator ved Statens vegvesen region sør.

– Bør bruktbilkjøpere som har kjøpt bil av Olsen Bil og som er usikre ta kontakt med dere?

– Ja, det kan de selvsagt. Vi har et godt system for å fange opp de vi mener må inn til kontroll. Men er man usikker og ønsker en avklaring må man bare ta kontakt.

Les også: Se de unike fotografiene av norske veier før og nå

Vurderer utvidelse

Politiet har en omfattende og tidkrevende etterforskning gående mot bruktbilselgeren. Han er siktet for alvorlige forhold.

– Han er siktet for grov korrupsjon, grove bedragerier mot finansieringsinstitusjoner, bounndragelse, krenkelse av sikkerhetsrett, heleri, dokumentfalsk og for å ha gitt uriktig forklaring til offentlig myndighet, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland til Motor.

Politiet varsler at siktelsen kan bli utvidet.

– Det har kommet inn et tosifret antall anmeldelser fra bilkjøpere som opplyser at de har kjøpt kjøretøy med heftelser og ikke-opplyste skader eller mangler.

– Når er etterforskingen ferdig?

– Innen utgangen av året. På nyåret vil vi avgjøre tiltalespørsmålet, sier politiadvokaten.

Les også: Denne elbilen fikk ekspertene til å juble

– Ikke trafikkfarlige

Saken mot bruktbilselgeren har fått stor oppmerksomhet i lokale medier på Sørlandet, men har blitt overraskende lite omtalt i riksmediene.

Bruktbilselgeren har hele tiden benektet at han gjør noe galt.

– Olsen mener han ikke har gjort noe straffbart og at det ikke er nødvendig å etterforske ham. Men han samarbeider med politiet og har vært inne til flere avhør, sier bruktbilselgerens advokat Lars Christian Sunde hos Advokatfirmaet Elden.

– Statens vegvesen mener bilene han har solgt er trafikkfarlige. Hva er hans kommentar til det?

– Han mener de ikke er trafikkfarlige.

Les også: Vi har testet fire elbiler med lang rekkevidde