AVSPERRET: Langs gangveien opp til Lilleborg kirke er det satt opp seks store sperresteiner, slik at bilister ikke skal kjøre over kirkens gressplen for å snike seg utenfor bomstasjonen i Ole Bulls gate. Foto: Siv Dolmen

Over gressplener og på gangveier:

Her sniker Oslo-bilistene for å slippe bompengene

Oslo-bilistene kjører over gressplener, på fortau og gang- og sykkelveier for å slippe å betale bompenger. Vegvesenet må derfor sette opp sperringer.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Det ble satt opp 54 nye bomstasjoner i sommer slik at det nå er 83 bomstasjoner i og rundt Oslo.

– Det er synd at vi må bruke penger og tid på å sette opp hindre slik at bilistene skal følge trafikkreglene og ikke kjøre der de ikke skal, sier Anne-Grethe Nordahl, prosjektleder for bomstasjonene i Oslo i Statens vegvesen.

Bilister har kjørt over gressplenen til Lilleborg kirke for å slippe å betale i bomstasjonen i Ole Bulls gate langs ring 2.

Derfor måtte vegvesenet sette opp store buffersteiner på gressplenen.

Buffersteiner er også satt opp på en gressplen i Suhms gate like ved NRK Marienlyst.

Les også: Forsker: Bompengekuttene blir knapt merkbare

PRØVER SEG: De fleste bilistene kjører lovlydig gjennom Oslos nesten 100 bomstasjoner. Men noen prøver å ta snarveier over gressplener og på gangveier for å slippe å betale – som her ved NRK Marienlyst. Foto: Siv Dolmen

Sperrebommer

På en smal og gruset gang- og sykkelvei ved terrasseblokkene ved riksvei 4 på Skillebekk øverst i Groruddalen er det satt opp en sperrebom.

Dermed kan ikke bilister lenger bruke gang- og sykkelveien for å snike seg forbi bomstasjonen oppe på riksveien i den ytre av de tre bomringene rundt hovedstaden.

Sperrebom er det også blitt ved bommen i Konows gate, like ved Gamlebyen kirke, slik at bilister ikke skal kunne snike seg utenfor bommen over et privateid område.

– Sperrebommene koster i størrelsesorden 30-50.000 kroner stykket. Jeg har ikke tall for kostnad for steinblokkene. Men det er ikke så mye, opplyser byggeleder Marius Bjerke i Statens Vegvesen.

Les også: 13 nye bompengeprosjekter åpner snart

SPERRESTEINER: Ved NRK Marienlyst er det plassert ut store sperresteiner for å hindre bilister å kjøre på gressplenen. Foto: Siv Dolmen

Passer på

Statens Vegvesen holder nå øye med ytterligere 12-13 steder i Oslo hvor de frykter at bilister sniker, eller kan komme til å snike gjennom bommene.

Ett av stedene vegvesenet frykter sniking er over en kirkegård et sted i Oslo – at bilister skal kjøre på gangveiene inne på kirkegården.

– Vi følger med og vil vurdere tiltak ved behov, sier Nordahl, som ikke vil offentliggjøre hverken hvilken kirkegård det gjelder, eller hvilke andre steder de nå passer på.

– Men vi er opptatt av trafikksikkerheten – at det ikke oppstår trafikkfarlige situasjoner fordi bilister sniker eller forsøker å snike.

SPERREBOM: Ved boligblokker øverst i Groruddalen er det bygd en sperrebom for å hindre sniking i den ytre av de tre bomringene rundt Oslo. Foto: Siv Dolmen

Ikke mange

Vegvesenet understreker at det ikke er omfattende sniking gjennom det som i juni ble utvidet fra 29 til 83 bomstasjoner i og rundt hovedstaden.

I forhold til alle de som passerer bommene på lovlig måte utgjør snikerne svært få.

– Men vi oppfordrer på det sterkeste bilistene til ikke å snike. Dessuten tjener man lite på å snike. Det er nå så mange bomstasjoner i Oslo at man raskt kommer til neste bom dersom man lykkes i å snike seg forbi en av dem, sier Anne-Grethe Nordahl.

Les også: Slik kutter du bompengene – uten å snike

SPERREBOM: Like ved Gamlebyen kirke er denne sperrebommen satt opp. Foto: Siv Dolmen

 

KJØR HER: Statens Vegvesen oppfordrer bilistene til å kjøre lovlig gjennom Oslos 83 bomstasjoner, som denne ved Skillebekk øverst i Groruddalen. Foto: Siv Dolmen