UTEN FORSIKRING: Har du ikke forsikring på bilen og krasjer, blir du ansvarlig for alle kostnadene. Nå går myndighetene til kamp mot over 130.000 eiere av kjøretøyer uten forsikring. Foto: Rune Korsvoll

Uten forsikring?

130.000 kjøretøyeiere kan få 1050 kroner uka i tvangsbot

Når Trafikkforsikringsforeningen fra nyttår innfører dagbøter for alle med uforsikrede kjøretøyer, kan det betyr at over 130.000 nordmenn må ut med 1050 kroner i uka – eller 4200 kroner i måneden – i tvangsbot.

Publisert

Myndighetene går nå til kamp mot alle som har kjøretøyer uten forsikring. Og det er ikke få.

I Norge er det snakk om over 130.000 kjøretøyer, ifølge Finans Norge.

Rundt halvparten av de uforsikrete er personbiler, men det finnes også en stor andel varebiler, traktorer, mopeder og motorsykler.

Forslaget om tvangsbot forventes å bli vedtatt i forbindelse med statsbudsjettet for 2018.

Les også: Unge mister lappen ved mobilbruk bak rattet

Tvangsbøtene skal innføres fra 1. januar 2018 og skjer i forbindelse med omleggingen fra årsavgift til trafikkforsikringsavgift. Da skal forsikringsselskapene kreve inn den gamle årsavgiften.

Inntektene fra tvangsbøtene skal gå til å dekke skader som er forårsaket av uforsikrede biler og uidentifiserte kjøretøy. Dette er beregnet til mellom 110 og 120 millioner kroner i året.

I dag er det forsikringsselskapene gjennom Trafikkforsikringsforeningen (TFF) – og dermed i praksis lovlydige borgere – som dekker dette.

I Sverige har man hatt en tilsvarende ordning siden 1978 og her er bare én prosent av kjøretøyene uten forsikring.

I Norge er den på 3,4 prosent. Størrelsen på dagboten er ennå ikke bestemt, men skal være så høy at eierne heller velger å tegne forsikring. Finansdepartementet har antydet rundt 150 kroner.

Les også: Høy fart, mobilbruk og fylla får skylda

Hvis du ikke har sørget for å ha ansvarsforsikring på kjøretøyet ditt, vil TFF kreve den inn via godkjent inkassopartner, opplyser Finansdepartementet. Ordningen gjelder også snøscootere, mopeder og motorsykler.

– Jeg skjønner ikke at folk tør å kjøre uten forsikring. Bare tenk deg en situasjon hvor du kjører på en person som blir invalid. Du kan bli ansvarlig for millionbeløp, sier advokat André Fimreite i Norges Automobil-Forbund.

Han forteller at NAF har sett flere saker hvor den uforsikrede blir ansvarlig for erstatningsbeløp på rundt 10 millioner kroner.

Han peker på at du står uten noen som helst erstatning hvis du selv blir skadet og bilen ikke har ansvarsforsikring. De etterlatte står også tomhendt igjen hvis du omkommer.