ADVARSEL: I Norfolk i England får du denne påminnelsen hvis du fikler med mobilen i bilen. Antenner fanger opp bruken.
ADVARSEL: I Norfolk i England får du denne påminnelsen hvis du fikler med mobilen i bilen. Antenner fanger opp bruken.

Bruker ny teknologi:

Fanger opp ulovlig mobilbruk i bil

Samtidig som samferdselsdepartementet foreslår prikkbelastning ved ulovlig mobilbruk, kommer de første antennene som fanger opp dumskapen.

Publisert Sist oppdatert

Uvettig mobilbruk er kanskje den største trusselen mot trafikksikkerheten. Kjører du i 80 km/t, så beveger bilen seg 44 meter på to sekunder.

Rekk opp hånda, de som aldri har fiklet med mobilen under slike omstendigheter!

Trolig altfor få…

I Norfolk, en region øst i England med Norwich som største by, har myndighetene satt opp skilter som varsler sjåfører om uvettig mobilbruk. Antenner fanger opp signaler fra mobiler i biler og registrerer bruken.

Om mobilen benyttes, får sjåføren i den aktuelle bilen en påminnelse om forbudet som gjelder.

Systemet kan også registrere om det brukes handsfree, i så fall kommer naturligvis ikke varselet.

Les også: Nye sjåfører mister lappen ved mobilbruk

Skiltene skal kun fungere som advarsler, og det blir verken tatt bilder eller video av synderne. Systemet skiller heller ikke mellom sjåfør og passasjer.

– Alle typer systemer som minsker denne oppførselen i trafikken, er velkommen, sier Jonathan Chapman i Norfolk-politiet til BBC.

UP-sjef Runar Karlsen blir like trist hver gang gjengen hans er ute og sjekker folks mobilbruk i trafikken. UP skriver ut mellom 15.000 og 20.000 forelegg i året. Misbruket er altfor hyppig, og et forenklet forelegg på 1650 kroner kan i dag virke for mildt.

Les også: Apple med mobilsperre under kjøring

Karlsen støtter derfor samferdselsdepartementet høringsforslag om prikkbelastning ved ulovlig mobilbruk: Tre prikker ved første gangs forseelse. Og tre nye ved andre. Med andre ord: To prikker unna status som myk trafikant.

– Vi vet at tre av ti dødsulykker skyldes uoppmerksomhet og distraksjon. Ulovlig mobilbruk er en av de tingene som distraherer førere, så det er viktig å skjerpe denne forskriften slik at det gis prikkbelastning ved overtredelse, sier Karlsen til TV 2.

I februar innførte også Sverige forbud mot bruk av håndholdt mobil – som siste land i Europa.

Les også: UP-sjefen vil ha økte bøter