BRUKES IKKE: Et bilskilt som begynner på «NS» anses for å være støtende, og er noe vi stadig slipper å se på norske biler.

Bare én bokstavkombinasjon er støtende:

72 år etter krigen er dette fortsatt forbudt

Mens Vegdirektoratet forbyr 740 tegnkombinasjoner på personlige bilskilt, er det bare én bokstavkombinasjon som er forbudt på vanlige bilskilt.

Publisert Sist oppdatert

72 år etter 2. verdenskrig, henrettelsen av Vidkun Quisling og oppløsningen av hans parti Nasjonal Samling, brukes fortsatt ikke bokstavkombinasjonen «NS» på norske bilskilt.

Som kjent var «NS» forkortelsen for det nazistiske partiet Nasjonal Samling, som samarbeidet med tyskerne og grep makten 9. april 1940.

– Det stemmer. Det er kun bokstavkombinasjonen «NS» som vi har konkludert med at er støtende, sier Elma Sulic, kontorleder ved kontor for kjøretøygodkjenning og registrering i Vegdirektoratet.

Les også: Disse 740 bilskiltene får blankt nei

Lenge siden forrige vurdering

– Det er 72 år siden krigens slutt, og de fleste som lever nå opplevde ikke krigen. Hvor lenge skal bokstavkombinasjonen «NS» anses for å være støtende?

– Det kan jeg ikke svare på. Men når dere spør, kan det hende vi vil vurdere dette på nytt. Det er nok en stund siden forrige vurdering, sier hun.

I, M, O, Q, Æ, Ø, Å brukes ikke på vanlige kjennemerker, av praktiske årsaker.

Det samme gjelder bokstavkombinasjoner som inneholder G. Unntaket er GA som har blitt tatt i bruk på kjøretøy som har drivstoffkode 4 «Gass».

Les også: Vil ha slutt på pyntedamer

Har forståelse

Fungerende sjef for Norges hjemmefrontmuseum, Ivar Dyb Kraglund, har forståelse for at bokstavkombinasjonen «NS» ikke brukes på bilskilt.

– Selv såpass lenge etter krigen er de fleste virksomheter svært varsomme med å bruke denne bokstavkombinasjonen. Det gjelder også de gamle symbolene solkorset og hakekorset, sier Dyb Kraglund.

– Men hvor lenge skal det være slik?

– Det er et interessant spørsmål. På et eller annet tidspunkt vil avgjørelsen miste sin betydning.

– Visste du at «NS» ikke brukes på bilskilt?

– Nei.

Les også: Dette er SUV'ene som kommer i 2018

Telemark

Dersom «NS» hadde vært i bruk, ville det – som en skjebnens ironi – vært telemarkinger som hadde kjørt rundt med «NS»-skilt.

Både «NR» og «NT», som kommer før og etter «NS», tilhører trafikkstasjonen i Skien. Nasjonal Samlings leder, Vidkun Quisling, kom fra Telemark.