JUKSER: Slik foregikk jukset. Innvandrere som i liten grad kunne norsk fikk hjelp til svarene ved hjelp av kommunikasjon gjennom en mobiltelefon som var plassert i lommen på denne spesialsydde skjorten. Foto: Statens vegvesen
JUKSER: Slik foregikk jukset. Innvandrere som i liten grad kunne norsk fikk hjelp til svarene ved hjelp av kommunikasjon gjennom en mobiltelefon som var plassert i lommen på denne spesialsydde skjorten. Foto: Statens vegvesen

Dømt for førerkortjuks:

Tok teoriprøven 49 ganger – og strøk alle gangene

En 40 år gammel syrisk kvinne tok teoriprøven hele 49 ganger – og strøk på alle med vilje, for å hjelpe ektemannen sin med å samle inn svaralternativer til storstilt prøvejuks.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Slik gjennomførte et syrisk ektepar storstilt førerkortjuks.

I Agder lagmannsrett er den 40 år gamle kvinnen nå dømt til syv måneders fengsel, hvorav tre måneder ubetinget som må sones.

Dokumentasjon fra Statens vegvesen viser at hun fra 2009 til 2015 tok teoriprøven 49 ganger. Bare i 2009 møtte hun 19 ganger opp på trafikkstasjonene for å avlegge prøven.

I dommen mot kvinnen skriver lagmannsretten at motivet var å få informasjon om svaralternativene.

Les også: Førerkortbeslag var brudd på menneskerettighetene

Spesialsydde lommer

Informasjonen ga hun videre til ektemannen sin, som i Larvik tingrett i 2018 ble dømt for omfattende hjelp med juks til førerprøven.

Han anses som hovedmannen i det omfattende førerkortjukset.

Med spesialsydde skjortelommer og kommunikasjonsutstyr hjalp ekteparet, som opprinnelig er innvandret fra Syria, svært mange innvandrere med å avlegge teoriprøven.

Les også: Motors store rekkeviddetest – på vinterføre

Kunne knapt norsk

Dataskjermen som ble brukt under teoriprøven ble filmet med en mobiltelefon som var plassert i den spesialsydde skjortelommen.

På utsiden satt hovedmannen og fortalte hva som var riktige svaralternativer til ørepropper i prøvekandidatenes ører som var så små at de var nesten umulige å oppdage.

Mange av innvandrerne kunne knapt norsk.

Da den ene ble avhørt av politiet ble det avdekket at hun kunne så lite norsk at det ikke var mulig å gjennomføre avhøret på norsk. Likevel hadde hun tidligere tatt teoriprøven på norsk på rekordtid og nesten uten å svare feil.

Les også: Motors store straffeguide

5000 kroner

Det omfattende jukset ble avslørt sommeren 2017, da politiet aksjonerte etter tips fra ansatte på Larvik trafikkstasjon. Da ble både den nå 42 år gamle hovedmannen og en av de han hjalp pågrepet på fersken inne på og utenfor trafikkstasjonen.

Hovedmannen satt varetektsfengslet i over to måneder, og ble i 2018 dømt til 10 måneders fengsel.

Han fikk også inndratt utbytte fra virksomheten på 250.000 kroner.

Larvik tingrett påpeker i sin dom at det er en konservativ beregning. Tingretten mener det er bevist at ekteparet har hjulpet minst 40 med å jukse – og at de i gjennomsnitt har tatt 5000 kroner betalt.

– Nervøs og kvalm

Kvinnen nektet både i tingretten og lagmannsretten for å ha medvirket til svindelen i det omfanget hun er tiltalt for, selv om det under ransaking hjemme hos paret ble funnet utstyr som er blitt brukt til førerkortjukset.

Da hun ble spurt om hvorfor hun tok teoriprøven hele 49 ganger og strøk, forklarte hun at hun ikke greide det fordi hun var «nervøs og kvalm».