SELVKJØRENDE: Denne Volvoen er tilrettelagt for Ubers selvkjøringsteknologi, og skal gjennom de siste testene før biler med denne teknologien skal produseres i stort omfang. Foto: Volvo Car

Produksjonsstart for Volvo og Uber:

Uberlegen Volvo kjører av seg selv

En hvit og litt traust XC90 ruller av Volvos produksjonsbånd på fabrikken i Torslanda. Men under skallet skjuler det seg teknologi som bokstavelig talt styrer hverdagsbilismen inn i framtiden.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Siden 2016 har Volvo og Uber samarbeidet om å lage selvkjørende biler, og Volvo skal levere flere titalls tusen biler som er klargjort for denne teknologien. Nå ser vi de første produksjonsklare bilene som er i stand til å kjøre helt selv.

Den store Volvoen er tilrettelagt med alle sikkerhetsfunksjoner tilpasset Ubers selvkjørende system.

Bilen er en såkalt pre-produksjonsbil, altså siste steg før fullskalaproduksjonen starter.

Et begrenset antall av disse bilene skal nå brukes til testing og verifisering før masseproduksjonen senere i år.

Les også: «Selvkjørende biler har mange negative konsekvenser for samfunnet»

Sikkerhet først

Planen er at den selvkjørende teknologien skal være tilgjengelig for vanlige kunder tidlig på 2020-tallet.

– Vi tror selvkjørende teknologi vil gjøre det mulig for oss å forbedre trafikksikkerheten ytterligere og det er selve fundamentet i selskapet vårt. Innen midten av det neste tiåret forventer vi at en tredjedel av salget vårt vil være fullstendig selvkjørende biler, har Volvo-sjef Håkan Samuelsson, nylig sagt.

Blant de viktigste funksjonene på de selvkjøringsklare produksjonsbilene, er reservesystemer for både styring, bremser og batteri. Disse skal klare å stoppe bilen på en sikker måte dersom hovedsystemene av en eller annen årsak slutter å fungere.

Les også: Slik ser en selvkjørende Volvo