KJØR PÅ: Folkehelseminister Åse Michaelsen (t.h.) har statsminister Erna Solberg i ryggen når hun fjerner den kognitive testen for eldre bilførere og hever aldersgrensen for krav om helseattest fra 75 til 80 år. Foto: Cecilie V. Jensen
KJØR PÅ: Folkehelseminister Åse Michaelsen (t.h.) har statsminister Erna Solberg i ryggen når hun fjerner den kognitive testen for eldre bilførere og hever aldersgrensen for krav om helseattest fra 75 til 80 år. Foto: Cecilie V. Jensen

Regjeringen vil fjerne kognitiv test for eldre sjåfører:

Følger ekspertråd om å heve aldersgrensen

Regjeringen går inn for å droppe den kognitive testen som mange eldre bilførere må gjennom for å beholde sertifikatet.

Publisert Sist oppdatert

Helsedirektoratet og Vegdirektoratet foreslo nylig at eldre bør få kjøre bil til de fyller 80 år før de behøver en helseattest fra fastlegen for å få førerkortet fornyet.

Foruten helseattesten må mange også gjennomføre en kognitiv test, noe mange har reagert på, skriver VG.

Eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) og samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) har vurdert rapporten fra de to direktoratene, og blitt enige om at den kognitive testen ikke lenger skal brukes.

– Den kognitive testen skal ikke lenger benyttes med mindre det er helt tydelige tegn på kognitiv svikt. Vi har ikke grunnlag for å si at testene er spesielt treffsikre på det den nå blir brukt til, nemlig å vurdere om eldre skal ha førerrett eller ikke, sier Michaelsen til VG.

Les også: Nå kan du bestille nytt førerkort på nett

– Eldre i dag er friskere enn tidligere, og flere eldre har lang erfaring med å kjøre bil. Det er viktig å tilpasse regelverket etter dagens situasjon, og vi ønsker å gi eldre bilførere en enklere hverdag. Derfor vil vi forenkle dagens regler for helseattest for eldre bilførere ved å heve aldersgrensen for å få helseattest fra 75 til 80 år, sier samferdselsministeren i en pressemelding.

– I tillegg til å heve aldersgrensen mener vi at det er tilstrekkelig at helseattesten fornyes hvert tredje år. Dette vil gi en betydelig forenkling for eldre bilførere, i tillegg til å frigjøre kapasitet hos fastlegene, sier Åse Michaelsen.

Helsedirektoratet vil få i oppdrag å vurdere ulike metoder som på en effektiv måte fanger opp kognitiv svikt som kan påvirke førerferdigheter.

Endringene i regelverket som vil gi hevet aldersgrense for helseattest vil mest sannsynlig tre i kraft før sommeren.

(©NTB)

Les også: KrF parkert av regjeringspartnerne om veiprising