VEIÅPNING: – Dette er et tidsskille i norsk veipolitikk, sier samferdselsminister Jon Georg Dale, som tirsdag åpnet ny firefeltsvei på Sørlandet. Foto: Geir Røed

Den første veien til Nye Veier åpnet:

Så glad blir Dale for ny motorvei

Her har Jon Georg Dale klippet snora og åpnet den aller første veien til utbyggingsselskapet Nye Veier. – Dette er helt strålende, sier samferdselsministeren, som ikke vil love firefelt videre sørvestover – mot Grimstad.

Publisert Sist oppdatert

Etter en byggetid på bare 30 måneder kunne samferdselsministeren ved hjelp av de lokale ordførerne tirsdag åpne 22 kilometer med ny firefelts motorvei og 14 kilometer med ny fylkesvei mellom sørlandsbyene Tvedestrand og Arendal.

Sørlandske hovedvei er ikke hva det var. 

Det er heller ikke veibygging.

Motorveiprosjektet åpner nemlig tre måneder før planlagt – med musikkorps, veteranbilparade, marsipankake og snorklipping.

Les også: Vil bruke 10 millioner på å flytte bomstasjon

KAMP FOR MER: Ordførerne på Sørlandet, her representert ved Jan Dukene fra Tvedestrand (t.v.) og Robert Cornels Nordli fra Arendal, vil ha mer firefeltsvei. Jon Georg Dale vil ikke love det. Foto: Geir Røed

– Gledelig dag

– Vi åpner før det meste av ferietrafikken, og det er viktig for veldig mange, påpeker samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) overfor Motor.

– Dette er en gledelig dag for hele Sørlandet. Vi får bedre og tryggere vei, og lokalbefolkningen får ikke lenger tett trafikk tett innpå husene sine.

At det er Nye Veier og ikke Statens vegvesen som har bygget veien mener Dale er et tidsskille i norsk veipolitikk.

Les også: Stengt helt inne – av én bom

181 avkjøringer

E18 mellom Tvedestrand og Arendal har hatt dårlig standard, noe ikke minst de lokale ordførerne påpeker.

Ordfører Robert Cornels Nordli (Ap) i Arendal har sørget for å få telt avkjøringene på gamle E18 mellom Tvedestrand og Arendal.

– Det var 161 avkjøringer for biler, pluss 20 traktorveier, påpeker ordføreren.

Nå er det bare tre på den nye firefelts motorveien.

Les også: Dette er de beste ladegrepene

VETERANBILER: En lang parade med veteranbiler av alle typer markerte åpningen av ny motorvei på Sørlandet. Foto: Geir Røed

Frykter kork

Umiddelbart etter veiåpningen tirsdag snakket Arendals-ordføreren om kampen for fortsatt firefeltsutbygging på Sørlandet.

For en måned siden meldte Motor at det kanskje bare blir trefeltsvei mellom Arendal og Grimstad, og ikke full firefelt på en av de mest trafikkerte strekningene på Sørlandet.

– Det blir en utfordring vestover, sier Arendals-ordføreren.

Han frykter trafikkork fra der hvor den nye firefeltsveien stopper ved Harebakken i Arendal.

– Utregninger viser at det ikke er samfunnsøkonomisk nyttig å bygge firefelt til Grimstad. Jeg mener man må se på dette på nytt og gjøre nye vurderinger. Trafikksikkerhet og firefelt er å foretrekke, sier ordføreren.

Vil ikke mene

Men samferdselsministeren vil ikke love firefelt til Grimstad.

– Med Nye Veier har vi flyttet disse beslutningene vekk fra politikken. Jeg vil ikke mene noe om det. Det er kapasiteten vi trenger som er avgjørende for type vei vi bygger, sier Dale til Motor.