FRISTEN UTE: Nå er det egentlig tid for å legge vekk vinterdekkene. Men du kan fortsette på pigg hvis kjøreforholdene krever det. Foto: Lasse Allard

Kalenderen sier piggdekk-stopp:

UP ber deg velge veigrep framfor tidsfrist

I dag, første mandag etter påske, skal du legge om fra piggdekk, hvis du bor sør for Nordland. Kanskje… – Kravet om veigrep veier tyngre enn fristene, og dette må bilføreren selv vurdere, sier UP-leder.

Publisert Sist oppdatert

I følge kjøretøyforskriften er det ikke tillatt å kjøre med piggdekk etter den første mandagen etter 1. påskedag. Det vil i år si 9. april, mens fristen i Nordland, Troms og Finnmark er 1. mai.

Men, som det står i forskriften: «…om ikke føreforholdene gjør det nødvendig».

Hvem skal vurdere det?

Du, først og fremst.

Og deretter den tjenestepersonen som eventuelt stopper deg i en kontroll.

Les også: Her er Motors store sommerdekktest

– Dette blir en konkret vurdering som tas i hvert enkelt tilfelle. Det er anledning til å bruke piggdekk utenom de fastsatte datoene, dersom vær og føret krevet det. Man må være skodd etter forholdene, og kravet om tilstrekkelig veigrep må være oppfylt, sier politioverbetjent Kai Voldengen, distriktsleder i UP-distrikt Øst.

– Kravet om veigrep veier tyngre enn fristene, og dette må bilføreren selv vurdere. Vi bruker skjønn, og tjenestepersonen som stanser kjøretøyet vurderer hensiktsmessigheten ved bruk av piggdekk, sier Voldengen.

Mange steder begynner snøen å forsvinne.

– Men det er fortsatt vinter i store deler av landet, så vurder å la piggdekkene være på bilen inntil våren har tatt skikkelig grep, sier Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF.

Datoene for hjulskift gjelder bare for de som bruker piggdekk. De som kjører med piggfrie dekk trenger derfor ikke å forholde seg til det.

Les også: Slik tester vi sommerdekkene

Mange vil legge om til sommerdekk så fort som mulig og samtidig få tatt en vårrengjøring av bilen. Det er viktig å huske på at selv om det er bare hovedveier i lavlandet, så er det mange småveier og ikke minst veier til fjells der det fortsatt er mye snø.

– Planlegger du en tur til fjells i april, så er det lurt å vente med hjulskiftet. Det er ikke forsvarlig å kjøre med sommerdekk til fjells nå, mener Nils Sødal.

Selv om våren så vidt har begynt å gjøre seg gjeldende i lavlandet, må man følge med hvis man velger å legge om til sommerdekk. Nattefrost kan gi glatte veier når vannet fryser på bakken, og vinteren kan fortsatt gjøre sin inntreden med snøfall.

– Legger du om til sommerdekk på hjulskiftdatoen, er det viktig å følge med på vær og føreforhold, sier Sødal.

– Fryser det på bakken i løpet av natten eller det begynner å snø, må bilen stå, avslutter han.