Ketil Solvik-Olsen (midten) håper på gode råd fra blant andre Avinor-sjef Dag Falk-Petersen (fra venstre), Silvija Seres i Polyteknisk Forening, konsernsjef Alexandra Bech Gjørv i SINTEF og Jernbanedirektør Elisabeth Enger. Foto: Peter Raaum

LANSERER NYTT RÅD FOR TEKNOLOGI OG SAMFERDSEL

Øremerker én milliard til teknologi i trafikken

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen legger inn en milliard kroner i Nasjonal Transportplan øremerket teknologi og utprøving av nye løsninger for morgendagens trafikanter.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen legger fram NTP 2018-29 onsdag før påske, og da vil den overordnede planen for det neste tiårets samferdselsprioriteringer komme på bordet. Men NTP-nyhetene renner som erter av en sekk, og i går var det teknologi og framtidstenkning som fikk sitt.

Det markerte Solvik-Olsen ikke bare med rede penger, men også med første møte i et Mobilitets- og teknologiråd som skal samles fire ganger i året. Rådet består av toppene i de statlige samferdselsetatene, i tillegg til ledere fra noen av landets ledende teknologi-, forskning- og gründermiljøer.

Les også: Enige om Nasjonal Transportplan

– Akkurat nå går i NTP-meldingen trykken, og dette er en del av NTP. Mye av debatten handler om hvilke veistrekninger som skal bygges. Det som virkelig vil endre verden er ikke hvor den neste jernbanestasjonen skal bygges, men at den digitale teknologien gjøres tilgjengelig for hele befolkningen. Dét endrer adferd og reisemønster, sa Solvik-Olsen.

På spørsmål om hvor han mener det er viktigst å legge inn disse pengene, svarte han:

– Det er noe av det jeg vil bruke rådet til å komme med innspill om, men i mitt hode: Å teste ut små autonome busser i en liten region og se hvordan du kan endre adferden til folk.

Foruten regjeringens tekno-milliard bruker Enova og de statlige transportetatene betydelige beløp inn i utviklingsprosjekter.  

– Nå har jeg også penger, ikke bare etatene, fleipet statsråden, og fortsatte:

– Dette er penger vi skal kunne bruke i løpet av perioden for å fascilitere utprøving av nye ting. Rådet vil være med å definere hvordan regjeringen jobber med dette spørsmålet. Jo mer vi klarer å få markedet til å ta initiativ, jo bedre er det. Men hvis lovverket ikke henger med, så blir politikken en brems. Særlig på et område som dette hvor tingene nå skjer så kjapt, er det viktig å henge med i svingene.

Ketil Solvik-Olsen håper framtidas frihetsbegrep ikke nødvendigvis knyttes til øyeblikket du får sertifikat og kan kjøre bil dit du vil når du vil.

– Det var mitt frihetsbegrep, men i framtida er det gjerne slik at du kan hentes der du er og kjøres dit du skal – uten å betale drosjepris for det. Som bilentusiast, oppvokst på bensinstasjon, med fartstid i bilbransjen og bosatt sør for Detroit i noen år er det med litt tungt hjerte jeg sier at mange kanskje ikke ønsker å eie sin egen bil om 10 år. Ikke fordi vi politikere skal nekte dem eller gjøre det for dyrt, men fordi teknologien gjør det mulig å skape mobiliteten uten at du eier kapitalen.

Les også: Er dette morgendagens bil?

– Vi hører jo om folk i Blindeforbundet som snakker om at de snart kan begynne å kjøre bil. Det er jo fantastisk! Tenk den frihetsfølelsen det må være at du ikke alltid må ringe en drosjesjåfør eller føle deg fram til hvor det busstoppet egentlig er.

– Det må være det mest fantastiske, for da skaper du enda lettere tilgang til mobilitet. Og da vil enda flere vil ha glede av det, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen.

Medlemmene i Mobilitets- og teknologirådet er:

 • Ketil Solvik-Olsen (leder av rådet, Samferdselsminister)
 • Berit Svendsen (adm. dir., Telenor Norge)
 • Bernt Reitan Jenssen (adm. dir., Ruter)
 • Alexandra Bech Gjørv (konsernsjef, SINTEF)
 • Silvija Seres (president, Polyteknisk forening)
 • Rolf Assev (partner, StartupLab)
 • Bjørn Erik Thon (direktør, Datatilsynet)
 • Terje Moe Gustavsen (Vegdirektør)
 • Elisabeth Enger (Jernbanedirektør)
 • Kirsti Slotsvik (Kystdirektør)
 • Dag Falk-Petersen (konsernsjef, Avinor)
 • Torstein Olsen (direktør, Nasjonal kommunikasjonsmyndighet)
 • Hege Skryseth (adm. dir., Kongsberg Digital)