MAKS 80: Også i år blir det maksfart på 80 km/t når du skal ut å kjøre med tilhengeren, selv om fartsgrensen på motorveiene er på opp mot 110 km/t. Foto: Geir Røed

Vegvesenet gjorde ikke som statsråden ba om:

Derfor er det maks 80 km/t med henger fortsatt!

Det blir ikke høyere fartsgrense for tilhengere i år, slik samferdselsministeren ønsket – og slik han ba vegvesenet om å ordne.

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Derfor blir ikke fartsgrensen for tilhengere hevet i år.

I dag er det bare lov å kjøre i inntil 80 km/t med tilhenger – også på motorveier med fartsgrense på 110 km/t.

Dette er mange ikke klar over – og bøtene kan svi om du blir stanset.

Det er også en sikkerhetsrisiko, siden forskjellen til fartsgrensen for alle uten tilhenger er blitt så stor. Det er stor forskjell på å kjøre i 80 og 110.

– Utsatt

Derfor ba daværende samferdselsminister Jon Georg Dale (Frp) i fjor høst Statens vegvesen/Vegdirektoratet om å sende ut høringssak med mål om å heve maksimal fart til 100 km/t for alle tilhengere som er godkjent for dette.

Men for alle som har gledet seg til høyere fart: Det blir ikke høyere fart, i hvert fall ikke i år.

Kommunikasjonsrådgiver Liv Bulling i seksjonen for trafikant og kjøretøy i Statens vegvesen opplyser til Motor at forslaget aldri ble sendt på høring, slik statsråden ba om.

– Det er blitt utsatt på grunn av omorganiseringen av vegvesenet og vegdirektoratet. Vi vet heller ikke når det blir høringsrunde, på grunn av koronasituasjonen.

– Betyr det at det ikke blir iverksatt heving av fartsgrensen i 2020?

– Det gjør det nok, ja.

Les også: Motors store straffeguide

Ikke bare statsråden, men også opposisjonen på Stortinget, ønsker høyere fartsgrenser for biler med tilhengere.

– Dagens hastighetsbestemmelser for tilhengere med bremser er ikke tilpasset dagens trafikk, sa Arbeiderpartiets samferdselspolitiker Sverre Myrli i fjor høst.

I Finland blir det imidlertid høyere fartsgrenser fra og med juni. Teknikens Värld forteller at maksimumshastigheten økes fra 80 km/t til 100.