NY FORD-KLASSIKER? 110 år etter at T-Forden ble lansert kjører selvkjørende Ford-biler rundt i Miamis gater. Fra 2021 rulles prosjektet ut for fullt. Foto: Ford Motor Company

Her er Fords selvkjørende bil:

Ford satser på selvkjøring i stor skala fra 2021

Ford har lenge vært helt i teten på utvikling av selvkjørende biler. Nå sier Ford-konsernets nestsjef Jim Farley at selskapets nettverk av selvkjørende biler vil operere i stor skala fra 2021.

Publisert Sist oppdatert

Bilen på bildet over er en av testbilene i pilot-prosjektet selskapet har hatt gående i storbyen Miami i vinter og vår.

2021 har lenge vært et uttalt mål for Ford, gjerne med en skreddersydd, selvkjørende modell klar for lansering det året. Men mange har vært skeptiske til om Ford virkelig satser. Ifølge Farley er svaret et uttrykkelig «ja».

Les også: Selvkjøring har mange negative konsekvenser, mener ekspert

I et intervju med avisen Financial Times sier Farley at hele poenget med den pågående testingen i Miami nettopp er å kunne starte opp i stor skala i 2021.

Mange detaljer om Fords satsning er fortsatt hemmelige, men nettstedet Engadget.com skriver at Ford trolig vil satse på å eie en egen flåte av autonome biler – framfor å bygge for salg.

Ledelsen i selskapet har stadig snakket om en endring av bilbransjen som blant annet vil innebære at færre mennesker eier sin egen bil. Mange tror nettopp den trenden vil bli vesentlig tydeligere når de autonome bilene kommer på veien for alvor.

Les også: Selvkjørende biler klarer ikke vinteren

Bilprodusentene er ganske delt i synet på hvordan denne utviklingen vil arte seg.

Renault-Nissan har signalisert at de langt på vei deler hovedtrekkene i Fords analyse, mens Volvo og Jaguar Land Rover holdes fram av Engadget som selskaper som fortsatt vil satse stort på salg.

Les også: Tror hver femte Volvo-kunde vil abonnere i 2022