STØY: Dekkstøyen evalueres både subjektivt av flere sjåfører under kjøring på dårlig underlag og ved målinger med utstyr som er utviklet for å simulere det menneskelige øret. Foto: Lassa Allard
STØY: Dekkstøyen evalueres både subjektivt av flere sjåfører under kjøring på dårlig underlag og ved målinger med utstyr som er utviklet for å simulere det menneskelige øret. Foto: Lassa Allard

HØRER DU LYDEN AV SOMMERDEKK?

Dette er dekkene som støyer minst…og mest

I moderne biler kan støy være et problem. Den mest irriterende støyen skapes av dekkene. Vi har sett på hvilke dekk du bør velge, og hvilke du bør styre unna, dersom støy er avgjørende for dekkvalget ditt.

Publisert Sist oppdatert

I Motors siste sommerdekktest er det fire dekk som får karakteren ti, mens tre dekk får karakteren åtte. Til sammenlikning ligger de beste piggdekkene vi tester på karakteren sju og de dårligste på fem.

Det er forskjell på dekk og det er forskjell på biler. Noen dekk avgir mer støy enn andre. Det avhenger både av hvordan dekket er bygget opp innvendig og hvordan mønsteret er konstruert.

Motors dekktester har også vist at jo større og bredere dimensjon du har på dekkene, jo mer støy skapes det. Det henger sammen med at et bredt og lavt dekk, er stivere i oppbygningen. Det har også et grovere og mer åpent mønster for å kunne drener vekk vann.

Les også: Motors sommerdekktest 2017

Når det gjelder biler, så er det ofte konstruksjonen av hjulopphenget som avgjør den innvendige støyen. Et hjuloppheng der innfestingene i karosseriet er dårlig isolert, leder støyen inn i bilen.

Så er det også slik at noen mennesker har mindre toleranse for støy enn andre.

Den subjektive evalueringen kjøres som en blindtest der førerne ikke vet hvilke dekk som sitter på bilen.  

Les mer om støyen fra testdekkene her

Tabellen viser målt støytrykk (dBA) i kupeen. Forskjellene ser kanskje ikke store ut umiddelbart, men når de gjelder støy, så er økningen kvadratisk – det vil si at den øker med fire-gangen.

DE MEST STØYSVAKE

Continental Premium Cont. 10 poeng Hankook Ventus Prime 3 10 poeng Maxxis Premitra  10 poeng Nokian Hakka Blue 2 10 poeng

DEKKENE SOM STØYER MEST

Dunlop Sport BlueResponse 8 poeng Duraturn Mozzo Sport 8 poeng Falken Ecorun 8 poeng