IKKE MYE Å SPARE PÅ NETT: Hvis du skal kjøpe kurante dimensjoner av kjente merker, vel å merke. Er du ute etter litt mer spesielle dekk kan du fortsatt gjøre et lite kupp. Foto: Niklas Carle

Ikke like lett å spare penger som før:

Husk dette når du kjøper dekk på nett

Du kan fortsatt spare penger på å kjøpe dekk på nett. Men det kreves både innsikt og litt forarbeid for at du skal bli fornøyd.

Publisert Sist oppdatert

På enkelte nettsteder kan du bare taste inn registreringsnummeret på bilen din – og så få relevante tilbud på dekk. Veldig enkelt.

Hos andre må du selv manøvrere deg fram til dekktilbudene ved å taste inn dimensjonen du ønsker, for eksempel 205x55r16. Helt uproblematisk det også.

Men: Så får du opp alt fra et titalls dekk til mange hundre. Og du møtes av noe som fort kan fortone seg som et salig virvar av bokstaver, tall, koder, symboler og farger.

Som alle tester viser: det er stor forskjell på dekkenes egenskaper.

På nettsøkene kan det fort poppe opp en rekke dekk i samme dimensjoner, men med bare noen få kroners prisforskjell.

Det betyr ikke at alle disse dekkene er like gode til nettopp ditt bruk. Du bør ha satt deg litt inn i hvilke egenskaper du ønsker av dekket.

Det er forskjeller på viktige områder som støy, vannplaningsegenskaper og bremselengder. Et godt tips er selvsagt å lese dekktester nøye – og gjerne fordype deg i tabeller for å finne de de mest relevante testfaktorene for deg. 

Kravet fra bilprodusenten (se i vognkortet) om dimensjon, hastighetsmerking og vektbelastning er naturligvis viktig.

Her er Motors erfaring at de store, seriøse nettleverandørene har veldig god kontroll.

Les også: Vinneren i dekktesten gjør et skikkelig mageplask

Mange misforstår støymerkingen

Det er også en fordel å kunne litt om merkingen av dekk.

En utbredt misforståelse er støymerkingen, som kan se veldig gunstig ut i teorien på en nettside, men som ikke forteller noe om det forbrukeren faktisk er opptatt av.

Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann, forklarer:

– Decibel-merkingen viser hvor mye støy bilen avgir til omgivelsene, ingenting om støynivået inne i bilen. Vi opplever at mange misforstår dette, sier han.

– Vi ser for eksempel at enkelte kinesiske produsenter lager dekk som kommer svært godt ut på disse målingene av utvendig støy, mens de støyer desto mer fra innsiden. Dekk er litt som en gitarkasse som skaper resonans, sier Haukenes.

Han mener noe av nærheten til ekspertisen forsvinner når man kjøper dekk på nett.

– Man mister muligheten til å rådføre seg med en spesialist, påpeker han.

Hos enkelte nettsteder har du både returrett og muligheten til å kjøpe en tilleggsgaranti som dekker relevante skader.

Les også: Slik kjøper du bildeler fra utlandet

Ikke så mye å spare

Som Motor har skrevet, så er det ikke lenger så mye penger å spare på å kjøpe dekk på nett. Hvis du skal kjøpe kurante dimensjoner av kjente merker, vel å merke.

Er du ute etter litt mer spesielle dekk – eller du har funnet en dekkfavoritt blant de litt mindre populære merkene – kan du fortsatt sitte igjen med den gode følelsen av å ha gjort et lite kupp.

– Skal du ha litt spesielle dimensjoner, kanskje fra 20 tommer og oppover, da er det fortsatt forskjell, bekrefter Bjørn Hellvik, Regionsjef hos Dekk1.

Pristest

Her er et ganske tilfeldig valgt priseksempel – fra henholdsvis nettkjeden Byttdekk.com og fra Johs. Bjerke i Oslo, dekkbutikk med mange år i bransjen, som nå er en del av kjeden DekkTeam.

Vi har valgt ut dekket Goodyear Efficientgrip Performance – som har vunnet flere tester de siste årene, men som ramlet litt ned (til 6. plass) – blant premiumdekkene i årets test i Motor.

Men det er helt klart et dekk i øvre kvalitetssjikt. Dimensjonen er den samme som i sommerdekktesten i Motor: 205x55r16.

Pris Johs. Bjerke: 4800 kroner ferdig montert på bil.

Pris Byttdekk.com: 4236-5036 kroner ferdig montert på bil (avhengig av pris hos monteringsverktsted, som varierer fra 1000-1800 kroner).

Inkludert i leveransen fra nettleverandørene er frakt (380 kroner) og miljøavgift (60 kroner), som alle seriøse leverandører har.

Miljøavgiften betyr at du kan legge igjen ditt utslitte dekk på valgfritt verksted og vite at de blir gjenvunnet på miljøvennlig vis (husk kvittering).

Les også: Flere og flere kjøper bil på nett