PÅGREPET: For to år siden ble bruktbilselger Geir Egil Olsen pågrepet i salgslokalene sine. Nå blir hans ansatte dømt på løpende bånd. Foto: Stein Larsen, Agderposten

Domfellelser i fleng i Olsen Bil-saken:

– Slik lurte bruktbilselgeren sine ansatte

Tidligere ansatte, bekjente og nære familiemedlemmer av den siktede bruktbilselgeren på Sørlandet dømmes nå på løpende bånd i tingretten. Neste år må bilselgeren trolig selv møte som tiltalt i en omfattende straffesak.

Publisert Sist oppdatert

To år etter at politiet pågrep Geir Egil Olsen (42) på den store bruktbilbutikken hans i Grimstad, behandler nå den lokale tingretten en rekke straffesaker mot hans tidligere ansatte, venner og nære familiemedlemmer.

Politiet mener Olsen skal ha fått rundt 15 personer i kretsen rundt ham til å begå bedragerier mot banker og finansinstitusjoner for til sammen over 10 millioner kroner.

Mot syv av disse er det så langt tatt ut tiltaler.

Les også: Setevarme foran er ekstrautstyr på denne elbil-yndlingen

I hovedtrekk har bruktbilselgeren fått de 15 til å ta opp store lån på biler som de fortalte bankene at de også hadde egenkapital til – og som de skulle kjøpe.

I virkeligheten hadde de ikke egenkapitalen, og bilene var kollisjonsskadet – i flere tilfeller rene bilvrak.

De lånte pengene ble overført til bruktbilselgeren, som på denne måten finansierte oppbyggingen av bilene før de skulle selges til intetanende bruktbilkunder.

Les også: – Slik reparerte Olsen bilene

– Jeg ble lurt

I august falt den første dommen. En tidligere bilmekaniker tok opp nærmere 1,6 millioner kroner i lån. Han ble dømt til syv måneders fengsel i Aust-Agder tingrett.

– Jeg ble lurt, sa bilmekanikeren i retten.

I tillegg sitter han igjen med 300 000 kroner i gjeld. Han risikerer også å miste jobben han nå har ved et annet bilverksted.

Les også: Dette må du lese før du kjøper bruktbil

SALGSLOKALENE: Olsen bil drev virksomheten sin fra disse lokalene i Grimstad. Foto: Elisabeth Grosvold

Etterforskning gjenstår

Noen av de 15 skal ikke selv ha hatt økonomisk vinning av bedrageriene. Andre skal ha fått noen tusenlapper av Olsen som en slags takk for hjelpen.

Men de skal ha skrevet under på feilaktige dokumenter.

Derfor mener både politiet og tingretten at de er ansvarlige for sine handlinger, selv om flere har fått strafferabatt.

– Det blir tatt ut flere tiltaler, men det gjenstår fortsatt etterforskning, sier politiadvokat Geir Magne Søfteland i Agder politidistrikt til Motor.

Les også: – Selg bruktbil dersom du vil bli rik

Bedrageri mot fem banker

I oktober ble en tidligere polsk ansatt hos Olsen bil idømt samfunnsstraff for at han undertegnet falske lånedokumenter for totalt 700 000 kroner. I tillegg til samfunnsstraffen må han også betale en restgjeld på 350 000 kroner.

En ung kvinne, som er et nært familiemedlem av bruktbilselgeren, er også domfelt. Hun er idømt 60 dagers betinget fengsel for bedrageri på over 600 000 kroner mot fem banker.

Les også: «Vi må slutte å demonisere all dieselteknologi»

Tiltale før nyttår

Bruktbilselger Geir Egil Olsen (42) har i to år vært siktet for en rekke forhold. Politiet har i lengre tid bebudet en tiltale.

Nå sier politiadvokat Søfteland at tiltale trolig blir tatt ut før nyttår.

I så fall blir det neste år en omfattende rettssak mot bruktbilselgeren. Han erkjenner ikke straffskyld.

Les også: Elbilplanene til alle bilmerkene