DYRE BILKJØP: Motor har sjekket hvor mye lån det er mulig å få på disse typiske ungdomsbilene, som alle har vært for salg på Finn. – Jeg er ikke overrasket, sier Lene Drange, kjent fra programmet «Luksusfellen» på TV3. Foto: Rune Bendiksen/TV3 og faksimiler Finn.no.

Trodde du 100 prosent billån var maks?

Bruktbilselgere kaster billån etter ungdomsbilene

Bruktbilselgere frister kjøpere av typiske ungdomsbiler med enda høyere billån enn bilenes salgspris. – Både bankene og bruktbilselgerne tjener jo penger på det, sier Lene Drange, kjent fra Luksusfellen og snapkontoen «Snaponomi».

Publisert Sist oppdatert

DETTE ER SAKEN: Bruktbilselgere tilbyr over 100 prosent lån på ungdomsbiler.

– Hvor mye trenger du?

Eposten fra bilselgeren i Bergen er ikke til å misforstå.

På epost har Motor – fremstilt som potensiell kjøper av en ungdomsbil – spurt om hvor mye vi kan låne på bilen. BMW-en til 100.000 kroner beskrives som en «fantastisk ungdomsbil». I annonsen for bilen tilbys inntil 100 prosent finansiering.

Men det er mulig å få enda mer lån, viser det seg.

– Er det mulig å låne litt mer enn 100.000 kroner på denne bilen, slik at jeg har penger til litt ekstra lydanlegg, spør vi på epost.

– Det skal jeg få til. Hvor mye trenger du, spør bilselgeren tilbake.

Lang nedbetalingstid

Bilen formidles av bruktbilfirmaet Car4sale, som har avdelinger over hele Sør-Norge.

Vi skriver at vi gjerne trenger 25-30.000 kroner ekstra, før selgeren raskt svarer «det skal vi klare å få til» også på dette spørsmålet.

Ungdomsbilen har allerede rukket å gå 230.000 kilometer og er åtte år gammel.

Likevel skriver bruktbilselgeren at han tror de skal klare «opp mot 10 år» nedbetaling på denne bilen, og at man altså fint kan låne i hvert fall 125-130.000 kroner.

Les også: Feil på nesten halvparten av bruktbilene

Uoffisielt tilbys mer

Bruktbilfirmaet med hovedkontor på Vestlandet er ikke de eneste som tilbyr høye lån.

Mens det tidligere var normalt å få inntil 65 prosent av kjøpesummen i billån, med nedbetaling på fem år, frister mange bilselgere nå med inntil 100 prosent finansiering i den åpne markedsføringen sin.

Uoffisielt tilbys enda mer, med svært lang nedbetalingstid.

Tjener penger

BRUKTBILTRØBBEL: Lene Drange skriver om bruktbil i sin nye guide for ungdom og unge voksne. Faksimile av bokomslaget.

Programleder Lene Drange i TV3s «Luksusfellen», som også driver den populære snap-kontoen Snaponomi med penge- og økonomiråd til ungdom og unge voksne, er sjokkert over låneiveren til bruktbilselgere.

Men hun er ikke overrasket.

Flere førstegangskjøpere av biler forteller på snapkontoen hennes at det er overraskende lett å få låne mer enn bilen egentlig selges for – i tillegg til svært lange avbetalingstider.

– Dette er jo vinn-vinn både for banken og bilselgerne. Banken tjener på lånene, og bilselgerne får solgt med enkel finansiering som de som oftest også får provisjon på, sier Drange, som har tatt opp temaet også i en fersk bok med samme navn som snap-kontoen.

I boka spør hun ungdom og unge voksne, som er målgruppen for boken, om de virkelig trenger bil – spesielt dersom de må låne mesteparten av pengene.

Les også: Kjempetabbe – bruktbilen var full av heftelser

– Det lar seg gjøre

Motor har under fiktivt navn på epost spurt ytterligere to bruktbilselgere om finansiering av det som selges som typiske ungdomsbiler.

– Er det mulig å låne litt mer enn kjøpesummen, 10-15.000 kroner, slik at jeg har penger til toning av rutene og kjøp av bedre høyttalere? spør vi i en epost til bilselgeren som selger en annen BMW, som beskrives som «morsom og leken».

– Det skal la seg gjøre, kvitterer bilselgeren, som jobber ved Autoco utenfor Hamar – en stor formidler av bruktbiler.

Bilselgeren skriver også at det «skal nok gå greit» å få syv års nedbetaling på bruktbilen til 100.000 kroner, som har gått 200.000 kilometer og som allerede er 11 år gammel.

UNGDOMSBILER: Biler som passer for ungdom beskriver gjerne deretter. Faksimile fra Finn.

– Kom, så lager vi en pakke

Den tredje bilselgeren vi spør, sier først at det «dessverre ikke er mulig å låne noe over bilens pris».

Men når vi viser mer interesse for bilen, en VW Golf med turbomotor til 70.000 kroner, og spør om det er mulig å låne til sommerdekk, toning av rutene og bedre anlegg, får vi umiddelbart svar om at de i stedet «kan bake dette inn i den totale prisen».

– Kom så lager vi en pakke på dette, skriver bilselgeren i Auto Refrance i Drammen.

Bilen er hele 14 år gammel, har gått 150.000 kilometer og beskrives som «den ulitmate ungdomsbilen».

Når bilen er nedbetalt, vil den være 23 år gammel. Bilselgeren skriver nemlig at det er «mulig vi kan klare ni år nedbetaling på denne».

Les også: Bruktbilselgere dropper merkeforhandleren

Når Motor i ettertid konfronterer bruktbilfirmaene med låneiveren, hevder de at de har misforstått, at svarene ikke er bindende, og at det er finansieringsforetakene de samarbeider med som bestemmer om lån innvilges.

Her kan du lese bruktbilfirmaenes tilsvar.

Lene Drange, som gir ut boka «Snaponomi» i samarbeid med sin kollega Tore Løchstøer Hauge i Luksusfellen, ber ungdom tenke seg godt om før de kjøper bil.

– Mange tenker ikke på alle utgiftene man får, som forsikring og reparasjoner. Dessuten er det lett å gjøre bomkjøp med bruktbil, sier Drange til Motor.

De dummeste bilkjøpene

Når man tar opp lån med svært lang nedbetalingstid, er det stor fare for at bilen av ulike grunner må selges til en mye lavere pris, eller at den rett og slett blir vraket før lånet er nedbetalt, påpeker Drange

– Da blir restlånet gjort om til et usikret forbrukslån med mye høyere rente.

– Hva synes du er de aller dummeste bilkjøpene?

– Dette blir litt stereotypisk. Men det er når en ung gutt som er lærling kjøper en rånebil med mye lys og lyd hos en useriøs bruktbilselger – og man i tillegg får noen titusener ekstra til mer ungdomsutstyr. Mange unge forteller at de har kjøpt bil til 50.000 kroner, som de har 100.000 kroner i lån på.

Les også: Ekspertenes beste råd for bruktbilkjøp