INGEN HJELP: Bruktbilen hadde ingen heftelser, i følge kontrakten. Virkeligheten var en ganske annen. Bilen var belånt flere hundre tusen kroner over bilens verdi. Foto: Shutterstock

Banken tok bil full av heftelser:

Denne bruktbilkjøperen gjorde tidenes tabbe

Bilen ble solgt for 350.000 kroner, men den private bilselgeren hadde gjeld på bilen på nesten 600.000 kroner. Plutselig tok namsfogden bilen fra kjøperen.

Publisert Sist oppdatert

Ett av de viktigste rådene ved kjøp av bruktbil er å sjekke at bruktbilen du kjøper er fri for heftelser.

Det gjorde ikke en bruktbilkunde fra Oslo, som i fjor høst kjøpte en nesten ny BMW for 350.000 kroner av en annen privatperson.

I kontrakten bekreftet selgeren at bilen ikke hadde heftelser.

Les også: Denne høyesterettsdommen gir deg bedre rettigheter

Misligholdt lånet

Men bare noen dager senere oppdaget kjøperen at bilen var pantsatt for mye mer enn salgsprisen. Den private selgeren hadde misligholdt billånet, og gjelden var kommet opp i hele 578.000 kroner.

Plutselig en dag kom også Namsfogden i Oslo på døra og beslagla bilen etter en begjæring fra inkassoselskapet.

Uten bil klaget kjøperen til Forbrukerrådet – som ikke kunne hjelpe ham. Selgeren svarte ikke på henvendelser.

Les også: 15 historier om bruktbil-lureri

Kjøperen søkte hjelp videre hos Forbrukerklageutvalget, som vedtok at selgeren skal betale tilbake salgssummen pluss renter til kjøperen.

Om kjøperen har fått pengene sine vites ikke. Motor har ikke greid å få tak i den uheldige kjøperen.

– Men selgere som opptrer på denne måten kan det dessverre være både vanskelig og tidkrevende å få penger fra. Derfor er det viktig at man bruker litt tid på forarbeidet i forbindelse med kjøpet, sier Jens Christian Riege i NAF advokat.

Les også: Leaf hadde feilstilte dører og lakkskade

Lånt med pant i bilen

Ved kjøp av bruktbil fra private og helst også fra forhandler må man sjekke heftelser, understreker NAF.

At en bil har heftelse betyr at eieren har lånt penger med pant i bilen. Ved mislighold av lånet vil kreditoren, som oftest banken, gå på den som eier bilen – selv om bilen er solgt til en ny eier.

– NAF får hvert år en del henvendelser om saker som dette, sier Riege.

– Hva gjør man dersom bilen har heftelser?

– Hvis heftelser foreligger på bilen man vil kjøpe må det inngås en avtale med selger og selgers finansieringsselskap, eller andre som har heftelser i bilen. Det vanlige er å avtale at den del av kjøpesummen som skal til for å slette heftelsen betales direkte til finansieringsselskapet. Da må man også be om å få en bekreftelse fra finansieringsselskapet på at heftelsen blir slettet når innbetaling har funnet sted. Har man en slik avtale er det vår erfaring at dette går bra, sier Riege.

Les også: Nybilsalget fortsetter å stupe

70.000 kroner dyrere

I denne saken har Motor lokalisert bilen som var full av heftelser. Den er nå for salg hos en bruktbilforhandler, som annonserer den for hele 419.000 kroner.

Det er 70.000 kroner mer enn prisen den uheldige kjøperen ga høsten 2017. Et oppslag i Brønnøysundregistrene viser imidlertid at bilen nå er fri for heftelser.

Les også: Vi har prøvekjørt elbilen konkurrentene må slå