TIL RETTEN: Den siste eieren av bruktbilfirmaet Tuana Cars står tiltalt i en straffesak i Nedre Romerike tingrett. Nå går NAF til forliksrådet med krav om én million kroner fra Tuana-eieren. Foto: Geir Røed
TIL RETTEN: Den siste eieren av bruktbilfirmaet Tuana Cars står tiltalt i en straffesak i Nedre Romerike tingrett. Nå går NAF til forliksrådet med krav om én million kroner fra Tuana-eieren. Foto: Geir Røed

NAF forfølger bruktbilselger:

Går til forliksrådet for å drive inn millionbeløp

NAF går nye veier for å hjelpe medlemmer som har tapt mye penger på bruktbilsvindel. En bruktbilselger blir nå stilt personlig ansvarlig for svindelen han skal ha begått.

Publisert Sist oppdatert

Denne uka møtte advokat Jens Christian Riege fra NAF Advokat i Oslo forliksråd i forsøk på å få én million kroner fra en bruktbilselger som ifølge NAF skal ha lurt kundene sine.

– Dersom vi får medhold i forliksrådet i kravet vårt går vi deretter til tvangsinndriving av medlemmenes krav, forteller Riege.

I mars i fjor gikk bruktbilfirmaet Tuana Cars på Strømmen på Romerike konkurs. Den siste eieren av bruktbilfirmaet står nå tiltalt i en straffesak i Nedre Romerike tingrett.

Mannen, som er en asylsøker, overtok det forgjeldede bruktbilfirmaet bare noen måneder før konkursen. Han er tiltalt for åtte grove bedragerier og ett tilfelle av økonomisk utroskap for totalt nærmere tre millioner kroner.

Forliksklage

I tillegg etterforsker politiet også den tidligere eieren, som bare måneder tidligere solgte firmaet til asylsøkeren.

– Denne mannen er mistenkt i flere saker for bedrageri og andre økonomiske misligheter, opplyser politiadvokat Mathias Emil Hager til Motor.

Parallelt forsøker nå NAF å gå på den tidligere eierens privatøkonomi.

På vegne av tre medlemmer har NAF tatt ut forliksklage mot den tidligere eieren. Denne uka møtte NAF og den tidligere eieren i forliksrådet i Oslo. Der ble partene ikke enige, og nå avventer man forliksrådets konklusjon.

Les også: Bilen ble kondemnert – nå er den kjøreskolebil

– Personlig ansvar

– Vi mener denne mannen har et personlig ansvar for at firmaet han eide etter vårt skjønn har bedratt medlemmene våre, sier advokat Jens Christian Riege i NAF Advokat.

Den ene av de tre medlemmene er omfattet av straffesaken som går for Nedre Romerike ringrett. De to andre er ikke det.

De tre har til sammen tapt ca. én million kroner etter at den tidligere eieren skal ha lurt dem.

– Dersom vi får medhold i forliksrådet kan vi deretter tvangsinndrive medlemmenes tilgodehavende. Det er en lang og kronglete vei. Men vi forsøker, sier Riege.

Les også: Motors dokumentar om bruktbilhandel

Liten inntekt

Det er ingen midler i konkursboet etter Tuana Cars.

Også den tidligere bruktbileieren har ifølge Skatteetaten lite penger. For inntektsåret 2017 var han oppført med en inntekt på bare 145.000 kroner og ingen formue.

Han står som eier av et drosjefirma registrert som enkeltpersonforetak og et bilverksted. Verkstedet hadde i 2017 beskjedne 123.000 kroner i omsetning. 

Les også: Lang ventetid på bruktbilklager