TAPER PENGER: Uten en bompengebrikke som denne må du betale opp mot dobbelt pris for bompengepasseringene. Foto: Geir Røed

Stadig færre bruker bompengebrikke:

Med denne sparer du penger i bomstasjonene

Uten denne brikken får du ikke rabatt i landets flere hundre bomstasjoner, og må betale opp mot dobbel bompengetakst. Likevel er det stadig flere som kjører uten bompengebrikke.

Publisert Sist oppdatert

I 2016 hadde bare 77 prosent av bilistene som passerte bompengeanlegg en bompengebrikke, viser ferske tall fra landets bompengeselskap.

De siste årene har det vært en gradvis nedgang i brikkebruken. I 2010 hadde 81 prosent av bilistene bompengebrikke. Siden har andelen sunket år for år.

Samtidig øker bompengebelastningen.

Det er nå 227 bomstasjoner i Norge, og for 2018 regner samferdselsmyndighetene med at vi må betale over 10 milliarder kroner i bompenger.

Aldri har bilistene betalt mer.

Les også: Fullstendig budsjettsprekk for bypakka på Nord-Jæren

146 millioner uten brikke

Det er naturlig at bilister som aldri passerer en bompengestasjon ikke har bompengebrikke. Men oversikten fra bompengeselskapene omfatter kun kjøretøy som har passert én eller flere bompengestasjoner.

I 2016 var det totalt 638 millioner bompengepasseringer. Av disse ble 146 millioner foretatt uten bruk av brikke.

Og som om ikke det er nok: Fem prosent av passeringene ble gjort med ugyldige avtaler, slik at andelen passeringer med gyldig brikke er nede i 72 prosent.

Les også: Tar snarveier med nye Oslo-bommer

TAPER 50 PROSENT RABATT: I Haugesund-regionen har det vært en massiv veiutbygging, som E134 ved Skjold sentrum. Prosjektene er bompengefinansiert, og bombrikkebrukere får – inntil videre – opptil 50 prosent rabatt. Foto: Meling Media

Taper 50 prosent rabatt

Mange brikkebrukere, blant annet de som kjører gjennom bomstasjonene i Haugesund-distriktet, får inntil 50 prosent rabatt. Derfor lønner det seg å ha brikke. Brikkeløse bilister betaler inntil dobbel pris.

En del bompengeanlegg, som Bomringen i Oslo, har bare 10 prosent rabatt. Men regjeringen holder på å standardisere rabatten for brikkebrukere. Alle brikkebrukere skal etter hvert få 20 prosent rabatt i alle bompengeanlegg.

I bompengeselskapenes rapport skriver Vegdirektoratet at de regner med at det er potensial for å øke brikkebruken fremover.

Autopass-systemet brukes i dag i alle bompengeanlegg i Norge unntatt i Atlanterhavstunnelen.

Les også: Bomsjokk i Haugesund-regionen