Vil bruke mange millioner på å flytte bomstasjon:

– 10 millioner kroner er ikke så mye penger

Senterpartiet mener det er helt greit å belaste noen bilister med 30 millioner kroner ekstra i bompenger for å flytte en bomstasjon slik at andre slipper å betale. Samferdselsministeren er skeptisk.

Publisert Sist oppdatert

Motor har fortalt at partileder Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet har engasjert seg i kampen for å flytte en bompengestasjon i Buskerud som nesten er ferdig bygget.

Senterpartiet, med partilederen og den lokale ordføreren i spissen, vil flytte bomstasjonen 15 kilometer unna – til fylkesgrensa mot Telemark, slik at de ca. 70 innbyggerne i grenda Meheia skal få kjøre helt gratis på den nye motorveien.

Les også: Her er Norges 12 beste veikroer

Flytting av bomstasjonen fører til at andre bilister må betale de ca. 20 millioner kronene som innbyggerne i grenda dermed slipper å betale. Dessuten koster det 10 millioner kroner å flytte bomstasjonen.

– 10 millioner er ikke så mye penger, skriver stortingspolitiker Geir Pollestad i en epost til Motor.

Motor har i halvannen uke forsøkt å få svar fra partileder Trygve Slagsvold Vedum om han synes merkostnadene er forsvarlig pengebruk.

Sp-lederen tok ferie uten å svare.

Les også: Høy bompengeandel på veiene til Nye Veier

Imot prinsippene

Flytting av bomstasjonen strider mot prinsippet om at bomstasjoner skal stå på de nybygde veiene, og ikke langt unna.

Ingen andre av landets mer enn 300 bomstasjoner står på gamle veier.

Både Stortinget og de berørte kommunene har for flere år siden vedtatt at bomstasjonen skal stå der den nå er bygget.

Motor har også spurt partileder Vedum om hvorfor man vil gjøre om på lovlig fattede vedtak, og hva som er Senterpartiets budskap til bilistene som må betale ekstra bompenger.

Les også: Krangler om veikryss i Telemark

FORSVARER PENGEBRUKEN: Her er veistrekningen hvor Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (innfelt til venstre) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil bruke 10 millioner på å flytte en bom.
FORSVARER PENGEBRUKEN: Her er veistrekningen hvor Kongsberg-ordfører Kari Anne Sand (innfelt til venstre) og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum vil bruke 10 millioner på å flytte en bom.

Geir Pollestad har tatt jobben med å svare. Han skriver at siden bompengeinntektene alltid anslås konservativt, vil flytting av bomstasjonen ikke føre til utvidet innkrevingstid.

– 10 millioner er ikke så mye penger sammenlignet med at Fremskrittspartiet siden regjeringsskiftet har foreslått og stemt for rundt 250 milliarder kroner i bompenger, skriver dessuten Pollestad.

Skeptisk Dale

Også flere Fremskrittsparti-politikere vil bruke penger på å flytte bomstasjonen. Men samferdselsminister Jon Georg Dale er skeptisk.

– Jeg mener det må være mulig å finne mer fleksible løsninger på dette enn det man så langt har funnet. Det trenger nødvendigvis ikke koste 10 millioner kroner å flytte bomstasjonen, sier Dale til Motor.

– Blir bomstasjonen flyttet?

– Det kommer vi tilbake til når vi har gjort våre vurderinger.

Les også: Hvem snakker sant om bompengemilliardene?